Søndag la Varg Vikernes ut sitt femte blogginnlegg etter at han ble løslatt torsdag. Allerede har han beskrevet arrestasjonen, avhørene og sitt syn på journalister.

I sitt siste innlegg går han gjennom forskjellige teorier om hvorfor han ble arrestert. Han skriver at politiet fortalte ham den egentlige grunnen:

««Noen» hadde fortalt dem at jeg var en av de uheldige 500+ mottakerne av «manifestet» til sionisten, frimureren og den kristne massemorderen Anders B. Breivik, som mottok det før hans forferdelig feige kriminelle handlinger mot antisionistisk, sosialistisk ungdom på Utøya», skriver han.

Trusler og blogging

At Varg Vikernes ble tilsendt Anders Behring Breiviks såkalte manifest, var oppgitt som en av grunnene til at han ble pågrepet forrige tirsdag også fra offisielt hold.

De franske myndighetene [...] arresterte oss utelukkende på bakgrunn av den (feilaktige) linken til Breivik.

Varg Vikernes på sin blogg

Tirsdag morgen, etter at Vikernes og konen hadde blitt arrestert, sa en talskvinne for påtalemyndigheten i Paris at antiterrorpolitiet skal ha gått til aksjon blant annet på grunn av trusler han framsatte på bloggen sin.

— Ytringene hans rettes blant annet mot muslimer og jøder. Det er også på grunn av hans personlighet, og at han mottok Breiviks manifest, sa Agnès Thibault-Lecuivre.

Markerer avstand fra Breivik

Vikernes benekter imidlertid å ha mottatt manifestet. Ifølge ham skal politiet feilaktig ha trodd at en e-postadresse som manifestet ble sendt til, tilhørte ham.

«De franske myndighetene [...] arresterte oss utelukkende på bakgrunn av den (feilaktige) linken til Breivik, en person vi er sterkt uenige med på alle grunnleggende punkter», skriver Vikernes.

Han uttrykker forståelse for at konens våpenkjøp kan ha vekket mistanke hos politiet.

— Men i så fall må hele den franske landsbygden være under mistanke. Her hvor vi bor har nesten alle slike rifler, skriver han.

Fjernet rasistiske innlegg

I 1994 ble Varg Vikernes dømt for drapet på Øystein Aarseth og for tre kirkebranner. Han skriver at hans kriminelle fortid er blitt oppgitt som en av grunnene til arrestasjonen av ham og hans kone forrige uke.

Som før han ble dømt for drapet, hevder Vikernes på bloggen at drapet skjedde i selvforsvar. Han tviler på at hans kriminelle fortid kan ha hatt noen innvirkning på politiets beslutning om å aksjonere mot han.

Trusler Vikernes framsatte etter togdramaet i Brétigny, skal ha overbevist antiterrormyndighetene om å gå til aksjon.

Overvåket lenge

Innlegget var skrevet i en sterkt rasistisk og antisemittisk tone. Der skriver Vikernes blant annet at togulykken i Frankrike sist fredag var et angrep mot europeere og oppfordrer folk til å gjøre motstand.

Innleggene med rasistisk innhold på Vikernes blogg, har blitt fjernet, formodentlig av ham selv, etter løslatelsen.

Vikernes ble løslatt torsdag forrige uke, halvannet døgn før fransk politis frist for å komme med en siktelse løp ut. Han ble ikke siktet for å ha planlagt terrorhandlinger, med tiltales for rasistiske ytringer mot jøder og muslimer.

Fransk politi skal ha overvåket den norske høyreekstremisten i flere år.

SKRIVER HJEMMEFRA: Varg Vikernes og konen skal ifølge Vikernes' blogg være alene i huset i Salon-La-Tour.
RUNE SÆVIG