Hama, Syrias fjerde største by, har vært åstedet for de kraftigste kampene mellom demonstranter og sikkerhetsstyrkene til president Bashar al-Assad. Den siste uken har byen vært en krigssone etter at panservogner inntok byen.

Minst 58 mennesker ble drept i løpet av fredagen, forteller øyenvitner til TV-stasjonen Al-Arabiya.

Den amerikanske nyhetskanalen CNN har også mottatt meldinger det samme antallet døde fra et øyenvitne i byen. Et annet vitne sier at han telte 53 døde etter at en panservogn skjøt rett mot et sykehus i Hama på fredag.

300 personer skal være drept i Hama de siste seks dagene, ifølge CNN.

Øyenvitner forteller The Guardian at angrepene minnet om det i 1982, da flere tusen mennesker ble drept etter at myndighetene slo ned på demonstrasjoner i Hama.

Snek seg inn i Hama

Utenlandske journalister er bannlyst fra å komme inn i Syria, og det er derfor vanskelig å bekrefte meldingene som kommer ut av landet. Mye av informasjonen er basert på øyenvitner og aktivistgrupper som forsøker å tegne et bilde av hva som skjer i den urolige nasjonen.

Demonstrantene krever Assads avgang og demokratiske reformer i det lukkede landet.

Fra statlig syrisk TV er det lite informasjon å hente. Fredag viste den statlige TV-kanalen bilder fra Hama, som viste at byen bærer preg av svært kraftige kamper. Hama skal nå være i myndighetenes kontroll etter at «bevæpnede terrorister» forsøkte å gjøre opprør, hevdet den statlige kanalen.

En sveitsisk journalist som klarte å snike seg inn i byen i forrige uke hevder derimot at demonstrasjonene var fredelige helt til panservognene inntok Hama rett før fastemåneden Ramadan startet i forrige uke.

— Minst 2000 drept

Også i andre syriske byer har det vært kamper den siste uken. Et titall døde skal være registrert i flere småbyer utenfor hovedstaden Damascus, melder Al-Arabiya.

Så mange som 1653 sivile liv skal ha gått tapt etter at demonstrasjonene begynte i vår, ifølge organisasjonen Syrian Observatory for Human Rights. USAs utenriksminister, Hillary Clinton, sier at minst 2000 er drept.

Fordømmelsene fra det internasjonale samfunn har vært unisone og økende. Onsdag vedtok FNs sikkerhetsråd en tekst som fordømmer volden i Syria, og verdensledere har i tur og orden rettet sinte ord mot Assad.

Krever mer fra omverdenen

Likevel hevder flere organisasjoner at det internasjonale samfunnet ikke har gjort nok for å hindre massedrapene på sivile syrere. Mohamed Alabdullah, en talsmann for The Local Coordination Committees, en paraplyorganisasjon for en rekke syriske aktivistorganisasjoner, er blant dem som er skuffet.

— Uttalelsen (fra FNs sikkerhetsråd, journ.anm.) er god, men blir ansett som en tafatt handling. Myndighetene i Syria vil se på den som et grønt lys for å fortsette drapene: «Nå kan vi drepe så mye vi vil», sier han til Voice of America.

Han er spesielt kritisk til Russland, som har vært skeptiske til enhver fordømmelse av Syria og som har kjempet imot forslag om å innføre sanksjoner mot Assads regime.

— Russland hjelper til i drapene på syrere, sier Alabdullah.

Støre fordømmer volden

Norge er blant landene som har vært svært kritiske til volden i Syria. Etter at panservognene inntok Hama, gikk utenriksminister Jonas Gahr Støre ut med en kraftig fordømmelse.

— Brutaliteten i angrepene viser at det syriske regimet ikke er villig til å lytte til demonstrantenes krav om reform. Jeg oppfordrer syriske myndigheter til å avstå fra vold, og til å innlede reell demokratisk reform. De må også gi internasjonale observatører tilgang til landet, sier Støre i pressemeldingen, som ble sendt på mandag.