Minst 30 mennesker er drept i opptøyene i Tibet, ifølge den tibetanske eksilregjeringen.

– Vi kan bekrefte rundt 30 drepte. Vi hører om tall på over 100 døde, men det er vi ikke i stand til å bekrefte, sier Tenzin Taklha, høytstående tjenestemann i Dalai Lamas eksilregjering med base i Nord-India.

— Stor frykt

Han sier tibetanerne i India har fått en rekke meldinger fra slektninger som befinner seg i Tibet.

– Akkurat nå hører vi at det er mange kinesiske soldater i Lhasa. Det er små grupper av folk i gatene, men det er stor frykt i befolkningen, sier Taklha.

– I morges talte jeg 40 kjøretøyer med soldater og 36 stridsvogner på vei inn i byen, forteller Frans Plooij (48) fra Nederland.

Han ble intervjuet av nyhetsbyrået AFP etter å ha ankommet flyplassen i Nepals hovedstad Katmandu. Plooij forteller at han så mange kinesiske butikker i Lhasa som var brent ned, og det var mange sikkerhetsfolk i gatene.

Måtte søke tilflukt

Bente Walle (58) fra Danmark måtte søke tilflukt i et privat hjem da det brøt ut opptøyer like i nærheten da hun besøkte Lhasa. Også hun forteller om stridsvogner i den tibetanske hovedstaden.

– Jeg så en masse folk med hodeskader og blod, og ambulanser og stridsvogner og politifolk over alt, sier Walle, som ble intervjuet lørdag etter å ha reist med fly til den kinesiske byen Chengdu.

Kinesiske myndigheter sier tibetanere som har deltatt i opptøyene, må overgi seg innen midnatt mandag dersom de skal ha håp om å få milde straffer.

Norske turister i Tibet

Det befinner seg flere norske turister i Tibet, men Utenriksdepartementet kjenner ikke til at de har fått problemer som følge av opptøyene i regionen.

Bekymrede slektninger av nordmenn som for tiden er på ferie i Tibet, har tatt kontakt med departementet for å få informasjon om hvordan det står til med dem.

– Vi har grunn til å tro at de har det greit, sier statssekretær Raymond Johansen til NTB.

Han kjenner imidlertid ikke til hvor mange nordmenn som for tiden oppholder seg i Tibet eller om ambassaden i Beijing har vært i kontakt med alle.

NIR ELIAS
STR
STRINGER/CHINA