Minst 120 mennesker skal ha blitt drept i løpet av den voldsomme uroen siden fredag, melder en opprørsbevegelse som kaller seg Martyrene av 15. mars-revolusjonens komité.

Titusenvis av sørgende mennesker møtte lørdag fram for å begrave sine døde dagen etter at en rekke mennesker ble drept i store demonstrasjoner rundt om i landet.

De ble møtt med skarp ammunisjon og tåregass fra syriske sikkerhetsstyrker i en rekke byer, ifølge øyenvitner.

Sikkerhetsstyrkenes håndtering av demonstrasjonene tyder på at president Bashar al-Assad ikke har til hensikt å gi etter for demonstrantenes krav om endringer av regimet.

Fire drept søndag

Til tross for søndagens lille opphold i de heftige demonstrasjonene som har herjet Syria de siste dagene, ble fire mennesker skutt i middelhavsbyen Jableh, melder en menneskerettighetsaktivist. Flere skal også være såret.

Regjeringens sikkerhetsstyrker skal ha omringet byen og åpnet ild etter at en ny regionsguvernør besøkte en moské

.Etter drapene skal omtrent 3.000 innbyggere i byen Banias, som ligger like i nærheten, ha arrangert en protestaksjon hvor de blokkerte hovedveien mellom havnebyen Latakia og hovedstaden Damaskus.

Vilkårlige pågripelser

Flere titalls regimekritikere ble søndag pågrepet i politiaksjoner over hele Syria, ifølge Syrisk senter for menneskerettigheter.

Gruppen la søndag fram en liste over 18 navn på personer de hevder er pågrepet i byene Idlib, Raqqa og Aleppo. De sier at ytterligere flere titalls er pågrepet.

Syriske myndigheter fortsetter å utføre vilkårlige pågripelser til tross for at unntakslovene i landet er opphevet, sier gruppen.

Menneskerettsadvokaten Daniel Saud skal være blant de pågrepne.

Trakk seg i protest

To parlamentarikere gikk av lørdag som en følger av blodsutgytelsen da titusenvis av syrere deltok begravelsesfølgene rundt om i landet.

Begge politikerne er fra Deraa, sør i Syria, hvor det har vært store demonstrasjoner.

— Etter å ha mislykkes i å beskytte mine sønner mot de forræderske skuddene er det ingen grunn for meg å bli værende i nasjonalforsamling. Jeg kunngjør herved at jeg går av, sa den ene av dem, Naser al-Hariri, til fjernsynskanalen Al Jazeera lørdag.

Hariri skal ha følt seg frustrert over at han ikke fikk gjort noe med situasjonen i det uroherjede landet.

Noen timer senere kunngjorde også den høytstående religiøse lederen Mufti Rizq Abdulrahman Abazei at han trekker seg i protest.

— Myndighetene må etterkomme alle kravene til folket, sa han.