Iraks informasjonsminister Mohammed Saeed al-Sahaf sa på en pressekonferanse i formiddag at 26 sivile ble drept i amerikansk-britiske angrep i Najaf i går, mens sju mennesker skal ha blitt drept og 92 skadd i angrepene mot hovedstaden Bagdad i løpet av natt til i dag.

— Drepte fire soldater

— Fiendtlige styrker traff sivile områder i Najaf før våre styrker slo dem tilbake, sa informasjonsministeren, som hevdet amerikanske- og britiske styrker måtte trekke seg 50 kilometer tilbake etter kamper sør for Bagdad.

al-Sahaf sa at bombene i Bagdad hadde truffet sivile som befant seg i den irakiske regjeringens bygninger.

Informasjonsministeren hevdet også at fire amerikanske eller britiske soldater ble drept i torsdagens kamper i Sør-Irak. Ifølge al-Sahaf ble også 33 stridsvogner og pansrede kjøretøyer fra den USA-ledede styrkene ødelagt.

- Irak skyter på sivile

Koalisjonsstyrkenes fremstilling av kampene i Basra er en helt annen.

-Irakiske paramilitære skyter med bombekaster i nærheten av sivile som prøver å komme seg ut av Basra, sier en britisk offiser.

— Det så ut til å være flere små grupper med irakiske militsmedlemmer som skjøt åtte-ni bombekastergranater like i nærheten av gruppen med sivile, sier kaptein Robert Sandford til Reuters.

Granatene ble sendt mot en gruppe på rundt 1000 sivile som ventet på å krysse en bro ut av Basra. Trolig ble ingen drept, men en ung kvinne ble alvorlig såret, sier Sandford.

En britisk talsmann ved det militære hovedkvarteret i Qatar hevdet etterpå at militsmedlemmene hadde skutt på gruppen med sivile, som han anslo som "et par tusen", både med bombekastere og maskingeværer.

Britiske stridsvogner var plassert i nærheten av broen.