Kofi Annan advarte mot en humanitær katastrofe fordi befolkningen i byen ikke har strøm eller vann som følge av de amerikanske angrepene mot den sør-irakiske byen.

— Det bør iverksettes øyeblikkelig tiltak. Befolkningen kan ikke eksistere uten vann og strøm, sa Annan.

Slått alarm

Det internasjonale Røde Kors (ICRC) har slått alarm om situasjonen i Basra.

— Jeg vil absolutt si at vannsituasjonen i Basra er svært nær det jeg vil kalle en humanitær krise, sa Balthasar Staehelin, ICRCs generaldirektør for Midtøsten og Nord-Afrika, på en pressekonferanse mandag.

— Hvis vi ikke klarer å gjenopprette vannsystemet i Basra vil vi få en større humanitær krise, la han til.

UNICEF mener at minst 100.000 små barn risikerer å bli syke som følge av vannmangelen.

— Titusenvis av mennesker står i fare for å pådra seg sykdommer, fordi de nå henter vann der de kan. Det vil si fra kilder som er infisert med kloakk, heter det i en pressemelding fra UNICEF.

Under fem år

FN-organisasjonen mener at minst 100.000 barn under fem år er i fare, fordi små barn blir fortere syke av forurenset vann.

— Barna lider allerede av underernæring. Nå vil vi trolig se at barn vil dø, ikke bare som følge av krigen, men som følge av diaré og uttørking, skriver UNICEF.

Vannrenseanlegget Wafa al-Qaed nord for Basra er satt ut av drift som følge av de kraftige kampene i området som har kuttet el-forsyningen. Selv om et annet vannanlegg er i stand til å forsyne rundt 40 prosent av byens behov, er vannkvaliteten svært dårlig, ifølge ICRC.

KRIGSFANGER: Et irakisk barn kaster en sigarettpakke til irakiske krigsfanger.
FOTO: REUTERS