Myndigheter sier de har fått kontroll, men grekerne sørger over enda en tapt skog.

– Dette minner meg om Pompeiis siste dag, sier Natalia Giannaki der hun haster på vei til jobben med et lommetørkle foran munnen.

Tross iherdig innsats fra flere hundre brannmenn og frivillige, samt 300 soldater, hadde flammene fredag ødelagt mye av det siste skogkledde området utenfor Aten. Mer enn 2.500 hektar med pinje— og granskog er gått opp i røyk – det samme har deler av nasjonalparken i området. Utallige ville dyr har også mistet livet i flammene.

Fredag var det ikke lenger fare for bebyggelsen i utkanten av Aten, og borgermesteren i landsbyen Thrakomakedones var lettet.

– Mitt område ble spart, men dessverre er ikke lenger skogen der, sa han til radiostasjonen Flash.

Brannen er den verste som har rammet hovedstadsregionen siden 1995.

Evakuering

Åtte fly og to helikoptre deltok i slukkingen i Parnitha-området som ligger rett nord for Aten. Parnitha er en av få nasjonalparker i Hellas og kalles Atens lunge. Fjellet med samme navn ligger rundt 30 kilometer nord for byen.

Greske myndigheter erklærte torsdag unntakstilstand i hele Aten-området som følge av brannen. Myndighetene har drevet omfattende evakuering i og rundt Parnitha, og torsdag ble folk hentet ut fra en ferieleir, en campingplass, et kasino, et kloster og en av forsvarets radarstasjoner.

Frykt for ueksploderte miner fra andre verdenskrig har også bidratt til å gjøre slukkingen vanskelig, opplyser brannmannskapene.

Flere branner

Også fem andre steder rundt om i landet herjet det store skogbranner fredag. To mennesker ble funnet omkommet i en bil i regionen Agia Larissas, og over 30 brannfolk fikk sykehusbehandling for å ha inhalert røyk.

Over 500 brannmenn kjempet mot flammene i turistområdet Pilion, sentralt i Hellas.

– Vi håper det vil regne i kveld, slik værmeldingene varsler. Men dessverre er skogene som turistene er så glade i, blitt borte, sa borgermester Miltiadis Gaitanas i byen Argalasti.

Hetebølge

Hetebølgen i Hellas går nå inn i sitt tiende døgn, og temperaturen har mange steder passert 40 grader. Det har gjort landskapet knusktørt og bidratt til rundt 120 skogbranner.

Ni mennesker har hittil omkommet av heteslag, og onsdag fant man også likene av to menn som ble ofre for en av skogbrannene.

Hellas har bedt EU om hjelp til slukkingsarbeidet, og Frankrike, Italia, Spania og Portugal har bidratt med fly.

REUTERS/Vassilis Lolos/SCANPIX
REUTERS/Yannis Behrakis/SCANPIX