Foran 15.000 publikummere og millioner av TV-seere fortalte Zach Wahls (21) om en trygg og god oppvekst med to mødre. Han gjentok flere ganger at hans familie ikke er så veldig forskjellig fra andre familier.

— Min familie er verdt like mye som din, Mitt Romney, ropte han til stor applaus fra tilskuerne.

Zach Wahls ble kjendis over natten i 2009, da han la ut en Youtube-video der han forsvarte ekteskap mellom personer av samme kjønn overfor kongressen i hjemstaten Iowa.

Se videoen øverst i saken!

På en uke ble videoen sett over en million ganger. Nå er videoen sett 17 millioner ganger, og Wahls har blitt vært gjest på både David Lettermanns Late Show og The Daily Show.

Samme år som videoen ble lagt ut, forandret Iowa delstatsloven, slik at ekteskap mellom homoseksuelle ble lovlig.

Støtten fordoblet

Fra å være et tema ingen politikere ville snakke om for ti år siden, er ekteskap mellom to med samme kjønn blitt et brennhet tema under årets valgkamp. I mai i år gikk president Obama offentlig ut og sa at ekteskap mellom to kjønn har like stor verdi som ekteskap mellom samme kjønn.

Ingen amerikansk president før han har turt å flagge dette standpunktet. I 1996 var det bare 25 prosent av amerikanerne som støttet ekteskap mellom homoseksuelle.

Det siste tiåret har antallet blitt fordoblet, nå støtter 50 prosent av amerikanerne ekteskap mellom samme kjønn.Obamas kampanje ser på temaet som en vinnersak, som kan skaffe dem mange stemmer fra den yngre delen av befolkningen

Større aksept

— Vi føler det er en større aksept for vårt valg nå enn det var tidligere, men det er bare de to til tre siste årene at vi har merket denne forandringen, sier Terry Wahls.

Hun er Zach sin biologiske mor. Han og søsteren Zebedia har samme biologiske far, en anonym sæddonor. Terry Wahls og Jackie Reagean har vært sammen siden 1996, og giftet seg i 2009, samme år som hjemstaten Iowa forandret ekteskapsloven.Da Wahls fikk forespørsel i forrige uke om å tale på landsmøtet i Charlotte, var han ikke i tvil.

— Dette temaet er så viktig for meg. I dag er det bare åtte stater i USA som godkjenner ekteskap mellom samme kjønn. Det er altfor lite, sier han til bt.no.

Wahls studerer nå juss på Iowa State University. Det siste året har han tatt fri fra studiet for å jobbe for å få godkjent homoseksuelle ekteskap i hele USA.

STOLT FAMILIE: Hele familien hadde tatt turen fra Iowa til Charlotte for å se sønnen Zack Wahls fortelle om hvordan det er å vokse opp med to mødre. Fra venstre: Jackie Reagean, Zebedia Wahls (18), Zach Wahls (21) og Terry Wahls.
ASTRID ØVRE HELLAND