Etterforskerne presiserer at bakterietestene ennå ikke er foreløpige, melder tv-kanalen CNN.

Fremstilt kunstig

Robert Stevens, en 63 år gammel fotoredaktør i Miami, døde fredag etter å ha kommet i kontakt med bakterien. Ytterligere en ansatt i American Media Inc. er smittet. Smittekilden i de to tilfellene er identisk. Spor av bakterien er også funnet på datamaskinen til Stevens.

Miltbrann-bakterier ble fremstilt kunstig av forskere på 1950-tallet. Det er foreløpig et mysterium hvordan den kunstige bakterien nå kan ha dukket opp i Miami.

Frykten for kjemisk terror er likevel stor i USA. De nye opplysningene gjør det enda mer aktuelt å etterforske miltbrann-dødsfallet som en kriminell handling.

I kø på helsestasjon

Rundt 500 ansatte og gjester til American Media Inc. har de siste to dagene stått i kø på helsestasjonen i Boca Raton for å bli testet for miltbrann. Bygningen ble forseglet mandag, og FBI tok over etterforskningen.

Eksperter på biologiske våpen mener det er vanskelig å bruke miltbrann som våpen. Sekten Aum Shinrikyo i Japan spredte miltbrannsporer fire ganger mellom 1990 og 1993, uten at noen ble skadd, skriver Washington Post.

Men en lekkasje fra en biologisk våpenfabrikk i det tidligere Sovjetunionen førte i 1979 smitten over byen Sverdlovsk med 1,2 millioner innbyggere. 66 døde, og hadde vinden vært mindre gunstig ville flere omkommet.

— Russerne visste hvordan de skulle gjøre miltbrann til et våpen, og sekten visste det ikke, sier forskeren Philip Hanna til avisen. Han sier man i dag regner med at Russland, Irak, Iran og Nord-Korea sannsynligvis har utviklet miltbrann som våpen.