BORGHILD BERGE

OLE MORTEN ORSET

Da nyhetsmeldingene om løslatelsen kom i går morges, torde først ikke Venge og de andre i Raftostiftelsen å tro på det.

— Etter å ha snakket med troverdige kilder, fikk vi bekreftet at hun virkelig var løslatt, og var på vei til USA. Det kom helt uventet på oss, sier Venge, som er leder for Raftostudentgruppen og styremedlem i stiftelsen.

Familien visste

— Vi er veldig, veldig glade og takknemlige, sier Kadeers ektemann Sidik Haji Rouzi til Bergens Tidende etter at det ble kjent at hans kone er løslatt fra fengsel i Kina og på vei til resten av familien i USA.

Familien fikk nyheten fra det amerikanske UD allerede onsdag, men fikk munnkurv til det var helt sikkert at Rebiya Kadeer fysisk var om bord på et fly til USA. Da slapp jubelen løs.

— Vi er glade og forventningsfulle. Jeg har ikke ord som kan beskrive hva jeg føler. Det har vært blandete følelser hele morgenen. Vi har ledd, grått og snakket om min mor. Vi er så spent på å se henne, sier datteren Akida Rouzi til BT.

Det var Akida Rouzi som sammen med sin far mottok Raftoprisen på vegne av Rebiya Kadeer i forbindelse med utdelingen i den amerikanske kongressen.

Det var ventet at Rebiya Kadeer vil lande på Ronald Reagan Washington National flyplass i Washington DC ved 3-tiden i natt norsk tid.

Internasjonalt press

58 år gamle Rebiya Kadeer har vært fengslet siden 1999, for i årevis å ha kjempet for rettighetene til den tyrkisktalende minoriteten uighurene, i den vestlige kinesiske provinsen Xinjang. Kadeer ble tildelt Raftoprisen for 2004 i fjor høst, men fikk først vite det selv i februar i år. Heller ikke familien hennes var til stede da prisen ble delt ut i Bergen i fjor, men 26. januar i år ble prisen overlevert familien i Washington i USA.

— Overleveringen av prisen skapte fornyet internasjonal interesse rundt Kadeer. Amnesty International og Human Rights Watch ble blant andre sterkt involvert. Flere amerikanske kongressmedlemmer begynte også å engasjere seg i Kadeers sak, sier formann i Raftostiftelsen, Arne Lynngård.

Amerikanske myndigheter, med utenriksminister Condoleezza Rice i spissen, har den siste tiden lagt et betydelig press på Kina for å få løslatt Kadeer.

— For Kina har det vært et økende politisk problem at hun har vært fengslet, og det har forsuret forholdet mellom Kina og USA. Condoleezza Rice drar til Kina søndag, og det kan ha vært en medvirkende årsak til løslatelsen, sier Lynngård.

Den offisielle begrunnelsen for løslatelsen er hennes dårlige helsetilstand, men Raftostiftelsen tror det skyldes det store internasjonale presset. Kadeer er hjertesyk, og fengselsoppholdet har forverret helsetilstanden hennes. Hun drar nå til USA for å få medisinsk behandling. Mange av hennes nærmeste bor i eksil i USA. De har ikke sett henne siden 1996.

— Det betyr selvsagt enormt mye for familien at hun er fri, sier Lynngård.

Raftoprisen viktig

At Kadeer fikk Raftoprisen, har bidratt sterkt til økt internasjonal oppmerksomhet rundt Kadeer.

— Det gir oss enda mer engasjement og inspirasjon at arbeidet vi gjør her i Bergen fører til resultater internasjonalt, sier Venge.

— Prisen har bidratt til å legitimere Kadeers kamp for menneskerettigheter. Det er en global kampanje som har gitt dette resultatet. Men arbeidet er på langt nær ferdig. Vi må mobilisere ytterligere for at Kina skal respektere menneskerettighetene, både i Xinjang og ellers, sier Lynngård.

Dømt for avisutklipp

Kadeer ble i 199 funnet skyldig i å ha spredd «statshemmeligheter» til utlandet etter at hun hadde sendt avisutklipp til ektemannen som oppholdt seg i USA. Under rettssaken fikk verken Kadeer eller hennes forsvarer uttale seg.

Rebiya Kadeer var en svært fremgangsrik person i Kina. I forretningslivet drev hun det til å bli millionær. Hun var medlem av Kinas offisielle delegasjon på FNs kvinnekonferanse i Beijing i 1995.

Når Kadeers helsetilstand er bedre, kommer hun og familien til Bergen.

— Familien har bekreftet at de skal komme til byen. Så vi håper å se dem her når tiden er inne, sier Lynngård.

<b>«SHE IS FREE»:</b> Raftostiftelsen hadde blant annet trykket opp T-skjorter for å feire løslatelsen av Rebiya Kadeer i går - Dette er en gledens dag og gir oss enorm inspirasjon, sier Arne Lynngård og Gunta Venge i stiftelsen. FOTO: HELGE SKODVIN
<b>MANN OG DATTER:</b> Sidik Haji Rouzi og Akida Rouzi fotografert i hjemmet i Washington. <p/> FOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN <p/>
<b>LØSLATT:</b> Rebiya Kadeer.