Det kom frem i tirsdagens høring i det britiske parlamentet, skriver Aftenposten.

Sjefen for Scotland Yard, Paul Stephenson, gikk av i helgen. Det skjedde etter flere avsløringer om at Rupert Murdochs journalister skal ha betalt politifolk for informasjon, og at Neill Wallis var involvert.

Wallis jobbet den gang som presserådgiver for Stephenson. Totalt ti tidligere News of the World-journalister jobbet som presserådgivere for politiet.

Det har satt i gang spekulasjon om hvilken innflytelse Wallis hadde på politiets etterforskning av saken. Under høringen sa Stephenson at han ikke visste om Wallis forbindelser med skandalen før i januar i år.

Han likte imidlertid ikke at Guardian fortsatte å skrive om saken.

Kalte det for konspirasjon

Da Guardian i 2009 fortsatte å grave i avlyttingsaken, tok Stephenson kontakt med Guardians redaktør.

— Jeg presset dem ikke. De fortsatte å publisere, mens jeg fikk forsikringer om at dette ikke stemte. Det tok jeg opp med Guardians redaktør, sa Stephenson.

Parlamentsmedlem Lorraine Fullbrook minnet Stephenson om et brev han skrev til Guardians redaktør, der han kalte avlyttingssaken for en konspirasjon, noe politisjefen bekreftet.

- Jeg tok ikke råd fra ham

Han avviste imidlertid tvert at han skrev brevene etter råd fra Wallis, som da jobbet for Stephenson, samtidig som han var involvert i avlyttingsskandalen.

— Absolutt ikke, sier Stephenson.

- Informerte du ham etterpå?

— Jeg tok ikke råd fra ham om møter jeg tok. Han var ansatt for å gi mediestøtte.

Han fikk først mistanke om Wallis involvering i januar 2011. Før det, var det ingen grunn til å mistenke Wallis, mente han.

- Hvorfor skulle jeg ha mistanke?

Stephenson sa at flere av News of the World-topper forsikret han om at avlyttingssaken kun involverte enkeltjournalister. I tillegg hadde politiet avsluttet sin etterforskning.

— Hvorfor skulle jeg ha noen mistanke om Wallis? spurte Stephenson retorisk.

Avlyttingsskandalen har satt i gang en debatt om forholdet mellom britiske politikere og politifolk, og journalister.

Stephenson bekreftet at rundt «30 prosent» av hans møter med journalister var fra Murdoch-avisene. Samtidig sa han at dette måtte endres.

— Vi må endre måten vi gjør dette på, sa Stephenson.

Ville ikke ramme Cameron

Hans avgang har ført til kritikk mot statsminister David Cameron, som ikke har bedt om unnskyldning for ansettelsen av hans tidligere presserådgiver, Andy Coulson.

Stephensons avgangstale ble tolket som et angrep på Cameron, noe Stephenson avviste i dagens høring.

— Jeg impliserte bestemt ikke at statsministeren ikke kunne stoles på, sa Stephenson.

Han sa imidlertid at en høytstående tjenestemann på statsministerens kontor anbefalte at David Cameron ikke fikk vite om Wallis' forbindelser med avlyttingskandalen. Årsaken var at Cameron kunne bli skadelidende.

Vise-politisjef John Yates, som deltok i høringen etter Stephenson, sa at den omtalte tjenestemannen var Ed Llewellyn, Camerons stabssjef.

Et tilbud om å informere Cameron om avlyttingssaken ble avvist av Camerons kontor, uten at noen begrunnelse ble gitt.