Oslo: Garry Kasparov er i Norge i forbindelse med konferansen Oslo Freedom Forum, der blant annet Lech Walesa, Ingrid Betancourt og Lidjia Jusupova er noen av deltakerne.

Sjakklegenden er blitt en av de fremste kritikerne av regimet i Russland, og stilte blant annet som motkandidat til Medvedev i presidentvalget i 2008.

I 2007 ble Kasparov arrestert og fengslet etter å ha «forstyrret offentlig ro og orden» i forbindelse med en demonstrasjon i St. Petersburg. Onsdag deltok han på en demonstrasjon utenfor Grand Hotel, der Dmitrij Medvedev bor.

Markeringen er i regi av Den norske helsingforskomité, Amnesty International og Human Rights House Foundation.

Regimet viser ingen fremgang, snarere tvert imot

Garry Kasparov, russisk sjakklegende og menneskerettighetsforkjemper

Putin fortsatt sjef

Kasparov er klar i sin tale når det gjelder viktigheten av å delta i demonstrasjonen.

— Vi står her for å vise Medvedev at noen bryr seg om det som skjer i Russland. Vi har en tøff jobb med å overbevise presidenten, men må jo prøve, sier Kasparov til Aftenposten.no .

Han forteller om et Russland der Putin fortsatt er sjefen, noe han mener mange i Vesten ikke er klar over.

— Medvedev er Putins dekorasjon. Han har ingen reell makt, sier Kasparov.

Han advarer Norge å la seg lure av presidentens «tomme ord».

— Regimet viser ingen fremgang, snarere tvert imot. Medvedev snakker om frihet og mer fokus på menneskerettigheter, men det betyr ingenting, sier regimekritikeren.

Ingen tro på Stoltenberg

Kasparov mener Russland på mange måter er verre nå enn under Putin, og legger spesielt vekt på et forverret rettssystem og mer forfølgelse.

— Likevel er ikke Russland så mektig som mange tror, blant annet har landet store økonomiske problemer, sier han.

Har du noen forventninger til samtalene mellom Jens Stoltenberg og Medvedev?

— Nei, hva skulle det være? Dette er bare et besøk for å opprettholde fasaden.

Skuffet over Stoltenberg

Kommunikasjonssjef Ina Tin i Amnesty International Norge er enig med Kasparov i at utviklingen i Russland går i feil retning.

— De som jobber for å forfølge menneskerettighetene i landet blir selv forfulgt. Det er en utvikling som må stoppes, og noe vi med denne demonstrasjonen gir klart uttrykk for, sier hun til Aftenposten.no.

Tin er veldig skuffet over Jens Stoltenberg.

— Han har ikke vært tydelig nok på dette feltet, og Norge er mer forsiktige i kritikken av Russland enn de er overfor mange andre land, sier hun.