De siste dagene har vært blant de blodigste i de palestinske områdene siden konflikten mellom palestinerne og Israel begynte for 60 år siden.

Les også: Sterke norske reaksjoner

Det palestinske senteret for menneskerettigheter, som har observatører på alle sykehusene i det palestinske området, hevder at minst ni kvinner og 20 barn under 16 år er drept.

Mange sivile drept

Ifølge en beregning fra FN-organisasjonen UNWRA er minst 51 sivile drept på Gazastripen etter at det israelske luftangrepet startet lørdag.

— Tallet vil ganske sikkert stige, sier UNWRA-talsmann Christopher Gunness.

UNWRA har beregnet antall sivile dødsofre etter å ha besøkt sykehus og sykestuer over hele Gazastripen.

Totalt er nærmere 300 palestinske liv gått tapt i løpet av to dager med israelske angrep. Den islamistiske bevegelsen Hamas sier den har mistet 180 av sine medlemmer, og at resten av de drepte er sivile.

Bombetokter i natt

Israel gjennomførte flere bombetokter over Gazastripen natt til mandag. Minst sju personer, deriblant seks barn, er drept, opplyser palestinske sykehuskilder.


_Les også:

Palestinere flykter til Egypt **Hamas ber om palestinsk opprør

UD fordømmer angrepene**_

En israelsk militærtalsmann bekrefter at «flere titall luftangrep» ble utført mot palestinske mål på Gazastripen, men vil ikke gi flere detaljer.

Fire palestinske jenter i alderen ett til tolv år fra samme familie ble drept i et luftangrep mot byen Jabaliya nord på Gazastripen. Målet for angrepet var trolig en moské i nærheten.

To gutter ble drept i et annet luftangrep i Rafah sør på Gazastripen. Den sjuende personen som ble drept i nattens angrep, var et medlem av den islamistiske bevegelsen Hamas.

Israelsk mann drept

En israelsk mann ble drept i et palestinsk rakettangrep mot den israelske byen Ashkelon, opplyser byens borgermester.

Den russiskproduserte raketten av typen Grad slo mandag ned gjennom taket på et hus i byen, som ligger like nord for Gazastripen.

— Jeg står her nå, rett ved siden av den drepte mannen, forteller borgermester Benny Vakin til israelsk radio.

Sju andre personer ble såret.

Israel har erklært områdene rundt Gazastripen for en «lukket militær sone», opplyser en israelsk militærtalsmann. Det betyr blant annet at alle veier inn og ut av området er stengt for alle unntatt lokale beboere. Hensikten kan være å forberede et bakkeangrep mot Gazastripen.

Samtidig som Israel fortsetter det massive luftangrepet mot Gazastripen, ble en av grenseovergangene til området åpnet slik at lastebiler med nødhjelpssendinger kunne slippe inn.

Bombet departement

Israelske kampfly bombet også innenriksdepartementet på Gazastripen, ifølge Hamas. Det er første gang Israel retter angrep direkte mot bygningene til den palestinske sentraladministrasjonen, som på Gazastripen kontrolleres av Hamas.

De fleste av de israelske angrepene natt til mandag var rettet mot Gaza by. I tillegg til Hamas’ innenriksdepartement, ble også byens universitet truffet.

Til nå har det massive israelske angrepet på Hamas på Gazastripen krevd 310 menneskeliv, ifølge sjefen for krisemyndighetene på Gazastripen, Moawiya Hassanein. Ytterligere 1.400 personer er såret.

(Saken fortsetter under videoen)

De aller fleste drepte er Hamas-medlemmer, men mange sivile, deriblant barn, er også hardt rammet.

Hamas har styrt Gazastripen siden sommeren 2007, da de tok makten etter et blodig sammenstøt med den rivaliserende Fatah-bevegelsen.

Hamas har styrt Gazastripen siden sommeren 2007, da de tok makten etter et blodig sammenstøt med den rivaliserende Fatah-bevegelsen.

Den israelske storoffensiven mot Gaza startet lørdag.

Ber om fred

FNs generalsekretær Ban Ki-moon ber om at krigshandlingene på Gazastripen må opphøre umiddelbart.

Ban stiller seg dermed bak søndagens enstemmige uttalelse fra FNs sikkerhetsråd.

Kåre Willoch: — Deprimerende dobbeltmoral

Israels forsvarsminister Ehud Barak sier derimot at han vil utvide de massive bombeangrepene mot Gazastripen.

Det er allerede utplassert israelske stridsvogner langs grensa mot det palestinske området i tilfelle det blir aktuelt å sette i verk en større bakkeoperasjon.

REUTERS/SCANPIX
REUTERS/SCANPIX