Nylig ble fartøyet med atomavfall oppdaget på havbunnen utenfor kysten av Calabria i Messina-stredet i Sør-Italia. Til sammen 120 tønner med radioaktivt avfall skal være om bord, ifølge statsadvokaten i den italienske byen Paola.

Den tidligere mafiatoppen Francesco Fonti har fortalt myndighetene at avfallet kom fra Norge, skriver The Guardian. Han deltok selv i arbeidet med å senke skipet, og mafiaen fikk nesten 1 million kroner for jobben, hevder han.

Vraket ble funnet 12. september etter at Fonti hadde forklart italienske myndigheter hvor de skulle lete. En etterforsker i saken sier mafiaen kan ha senket 41 andre skip lastet med giftig materiale og atomavfall i Middelhavet.

Undersøker saken

Norske myndigheter ble kjent med påstandene mandag.

— Dette er helt ukjent for oss, og vi kan verken bekrefte eller avkrefte opplysningene. Vi er nå i dialog med italienske myndigheter for å få mer informasjon om saken, sier seksjonssjef Ingar Amundsen i Statens strålevern til bt.no.

Hvis det viser seg at det radioaktive avfallet stammer fra Norge, er det en alvorlig sak, ifølge Statens strålevern.

— Dumping av radioaktivt materiale er strengt forbudt i henhold til Londonkonvensjonen, sier Amundsen.

Det er fartøyet Cunsky, som skulle vært hogget opp i 1992, som nå er funnet. Det er sannsynlig at mafiaen har brukt slike skip til å kvitte seg med miljøfarlig avfall, mener Silvestro Greco, som ledet undersøkelsene.

Statens forurensingstilsyn kan ikke utelukke at avfallet stammer fra Norge.

– Det er ingen tvil om at vi genererer lavradioaktivt avfall i Norge, så vi kan derfor ikke utelukke at deler av denne skipslasten stammer fra Norge, sier seksjonssjef for tilsyn, Bjørn Bjørnstad i SFT.

Dumpet ved Somalia

Francesco Fonti skal ha fortalt at mafiaen også har dumpet flere skip med miljøfarlig avfall utenfor kysten av Somalia. En italiensk TV-journalist og hennes kameramann ble skutt og drept i 1994, og saken fikk stor oppmerksomhet i mediene. Ifølge Fonti ble de to likvidert etter at de hadde sett miljøfarlig avfall bli losset i den somaliske havnebyen Bosaso.

Fonti, som var en av toppene i Ndrangheta, mafiaen i Calabria, skal ha forklart seg om dumpingen av skipet utenfor den søritalienske kysten allerede for tre år siden.

– Ingen kan lenger hevde at skipene ikke er der, sier statsadvokat Bruno Giordano, som beordret søket med miniubåt som førte til funnet.