– Kan Norge ha en alliert som torturerer, spør FNs tidligere nødhjelpskoordinator retorisk i et innlegg Aftenposten.

– Det er problematisk at det forekommer tortur og inhuman fangebehandling i strid med Genèvekonvensjonen. Men løsningen er ikke at man avslutter engasjementet. Vi har tett samkvem med mange land som har et annet syn på internasjonalt regelverk, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

Bakgrunnen er at president George W. Bush nylige nedla veto mot et lovforslag som forbyr alle former for tortur. Bush vender med det ryggen til Genèvekonvensjonene, mener Jan Egeland.

– Bush vil at CIA fortsatt skal kunne bruke drukningstortur, psykologisk tortur og annen folkerettsstridig mishandling av fanger Bush, konstaterer han.

På kollisjonskurs

Direktøren ved Norsk utenrikspolitisk institutt, som har vært statssekretær i flere arbeiderpartiregjeringer, har bakgrunn som fredsmekler, FN-utsending til Colombia og generalsekretær i Norges Røde Kors, mener Bush med sin politikk bryter den amerikanske grunnloven.

– Abraham Lincoln forbød alle «grusomheter» mot fanger under borgerkrigen. Uavhengighetserklæringen, som inspirerte vår egen grunnlov, er tuftet på motstanden mot maktmisbruk, vilkårlig arrest og tortur, slår han fast.

Pinlig forsvar

Egeland mener USAs beslutning om å invadere Irak med tydelighet viste hvor lite verdt opplysninger framkommet under tortur er verdt.

– Det kan tidligere utenriksminister Colin Powell bevitne. Hans pinlige forsvar i FNs sikkerhetsråd for å gå til krig mot Irak var basert på «en tilståelse» om at Irak samarbeidet med al-Qaida og hadde masseødeleggelsesvåpen, påpeker han.

– «Bevisene» kom fra CIAs torturering av den libyske al-Qaida-lederen al-Libi i Egypt. Under drukningstortur spyttet al-Libi bokstavelig talt ut en serie løgner for å slippe videre mishandling. Uten å verifisere informasjonen løp CIA direkte til Det hvite hus. Like etter ble Powell sendt til FN, og USA gikk til krig mot feil land på feil tidspunkt, konstaterer Nupi-direktøren

Må få følger for Norge

Egeland mener amerikanernes fangetortur bør få følger for Norges forhold til USA og engasjement i Afghanistan.

– Når USA nå igjen erklærer at tortur kan fortsette, må Norge revurdere vårt engasjement i Afghanistan. Kampen mot terroristene skulle føres for å avslutte ulovlig voldsbruk, ikke for at vi selv skulle «gå over til den mørke siden», mener Egeland.

– Jeg har vanskelig for å følge ham i dette resonnementet, jeg er ikke uenig i betydningen av å vektlegge absolutt respekt for internasjonale konvensjoner, men jeg kan ikke se hva det ville hjelpe afghanerne at Norge trekker seg ut fordi en alliert har en annen politikk på dette området. Dette er et tema som vi må ta opp i politiske diskusjoner, sier Støre til NTB.

– Som norske borgere må vi kunne forvente at Stortinget diskuterer om vi er med i en alliert operasjon som tramper på vår grunnlov, slår Egeland fast.

Det har ikke lykkes NTB å komme i kontakt med Nupi-direktøren, som i disse dager er på rundreise i USA for å lansere boken «A Billion Lives: An Eyewitness Report from the Frontlines of Humanity».

Håkon Mosvold Larsen, SCANPIX