Oslo: Liu Xiaobos advokat ber verdenssamfunnet legge press på kinesiske myndigheter for å få fredsprisvinnerens kone ut av husarrest.

— Nå ber vi verdens ledere, inkludert Norges statsminister, om å kreve at restriksjonene som er lagt på Liu Xia fjernes umiddelbart, sier den amerikanske advokaten Beth Scwanke til TV 2 Nyhetene.

Den amerikanske menneskerettsadvokaten representerer flere kinesiske opposisjonelle, og ble engasjert av fredsprisvinner Liu Xiaobo for to uker siden.

Liu Xia sitter nå i husarrest i sitt hjem i Beijing. Hun får ikke komme ut eller snakke med noen av de mange journalistene som venter på utsiden av boligblokken der hun bor.

Kinesiske myndigheter har også kuttet telefon— og internettilgangen hennes.

Artikkelen fortsetter under bildet

Andy Wong

LIU XIA, fredprisvinnerens kone, sitter i husarrest i Beijing.

— Spør kontinuerlig

Fredsprisvinneren selv sitter i et fengsel nordøst i Kina, etter å ha blitt dømt til elleve års fengsel for sitt arbeid for demokrati og menneskerettigheter i Kina.

— Vi håper at mediene ber om å få snakke med henne og at de på pressekonferanser i utenriksdepartementet eller andre steder kontinuerlig spør myndighetene hvorfor Liu Xia er i husarrest og når hun vil bli sluppet fri, sier advokat Scwanke.

iPad

Ifølge dagbladet.no holder nå Liu Xia kontakten med omverden via en iPad og 3G, tredjegenerasjons mobiltelefoni.

Liu bekrefter i en e-post til avisen at hun er satt i husarrest, men at myndighetene ikke har beslaglagt eller ødelagt datautstyret hennes.

— Jeg kan ikke la dem gjøre akkurat som de vil, sier Liu til avisen.