Pendelen ser ut til å slå tilbake i den politiske dataskandalen i Sverige, bare vel en uke før valget på ny Riksdag. Lederen for det liberale Folkpartiet Lars Leijonborg høster ros for sin håndtering av skandalen, som ble utløst av folk i partiets ungdomsorganisasjon.

Samtidig spør flere og flere svensker seg om sosialdemokratene virkelig ikke oppdaget snokingen på den interne nettsiden Sapnet før onsdag i forrige uke. På opposisjonshold blir det sagt at regjeringspartiet kan ha håpet på en taktisk gevinst ved å la saken eksplodere midt i valgkampen, under sensasjonstitler som «Sveriges Watergate».

«Veldig merkelig» — Jeg tror at sosialdemokratene må ha visst om dette i lengre tid, det ville være veldig merkelig om de ikke hadde oppdaget det. Jeg lurer på hvorfor sosialdemokratene ikke gjorde noe, sier Johan Thorbiörnsson, som har ansvar for internettutdannelsen ved Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm til Svenska Dagbladet.

— Det virker utrolig at dette skal ha pågått i en lengre periode, hvis det virkelig har påvirket sosialdemokratenes valgkampopplegg. At saken kommer ut nå, får det hele til å høres veldig underlig ut, sier professor i data- og systemvitenskap Louise Yngström til den konservative Stockholm-avisen.

Saken eksploderte i begynnelsen av uken som gikk, mindre enn to uker før valget på ny Riksdag i Sverige. Den har bidratt til en uvanlig opphetet valgkamp, der Folkpartiet først så ut til å tape stort, men fredag kom det tegn til at partiet, eller i det minste partileder Leijonborg, kan være tilbake på offensiven.

Leijonborg forsikrer Torsdag kveld sendte det svenske fjernsynsselskapet SVT en utspørring av Folkparti-sjefen, der han «på ære og samvittighet» forsikret at han ikke visste noe om Sapnet-affæren før sist søndag, selv om partiets sekretær fikk vite om saken allerede i mars. - Om det virker rimelig eller ikke, så var det slik, sa Lars Leijonborg.

— I løpet av et kvarter greide Lars Leijonborg bedre enn før å klargjøre sin posisjon og sin holdning til det som er skjedd, skrev den liberale Stockholm-avisens Dagens Nyheters lederskribent Hanne Kjöller fredag. – Leijonborg virker troverdig når han toer sine hender, het det i denne kommentaren.

Natt til fredag ble det konservative partiet Moderaternas avdeling i Västerås vest for Stockholm frastjålet to datamaskiner med følsomt politisk innhold, skrev Aftonbladet. Moderaterna kan bli Folkpartiets koalisjonspartnere, hvis de borgerlige vinner riksdagsvalget