Rundt 30 tibetanske buddhistmunker gjennomførte en spontan demonstrasjon i nærvær av utenlandske journalister i Tibets hovedstad Lhasa torsdag. Munkene beskyldte kinesiske myndigheter for å lyve om situasjonen i Tibet.

— Tibet vil bli fri og Dalai Lama må få komme tilbake, ropte de.

Munkene avbrøt en kinesisk talsmann under en orientering for spesielt inviterte utenlandske journalister. Demonstrasjonen skjedde i Jokangtempelet, det mest hellige tempelet i Tibet og en kjent turistattraksjon.

Slipper kritikk fra FN

Kina har brakt en gruppe på 26 kinesiske og utenlandske journalister til Lhasa for å vise at de har kontroll over situasjonen og at alt er rolig i Tibets hovedstad.

— En strengt kontrollert reise som virker som en del av regjeringens anstrengelser for å vise at livet igjen er normalt, rapporter Charles Hutzler fra nyhetsbyrået AP, en av deltakerne på reisen.

Samtidig er det klart at Kina slipper kritikk for sin Tibet-politikk fra FNs menneskerettighetsråd, som avslutter sin årlige sesjon denne uken.

Både EU, USA, Sveits, Australia og Canada kom med kritiske innlegg om situasjonen i Tibet under diskusjoner i rådet tidligere i uken. Men ingen av dem har lagt frem konkrete resolusjonsforslag. Kina klarte også å blokkere en debatt om Tibet, med støtte fra rådets president.

— Rådet har ikke bare rett, men også plikt til å ta opp krisen i Tibet. Men det ser ut til at store land er fredet i menneskerettighetsrådet, sier Julie de Rivero fra Human Rights Watch.

Kritisert for å mangle tenner

En europeisk diplomat forteller at Kinas ambassadør forsøkte å overtale europeerne til ikke å ta opp Tibet-spørsmålet.

— Kinas økonomiske makt teller selvsagt, men også deres politiske engasjement, særlig i Afrika, sier han.

Kina har de siste årene kraftig økt sine investeringer og innkjøp av råvarer fra Afrika, samtidig som de har avstått fra å legge politisk press på afrikanske ledere.

FNs menneskerettighetsråd, med 47 medlemsland, ble opprettet i 2006. Rådet skulle erstatte FNs menneskerettighetskommisjon, som ble kritisert for å mangle tenner. Menneskerettsaktivister mener det nye rådet har vist seg å være like tannløst.