– Foreløpige undersøkelser tyder på at lynet slo ned i flyet, sier en talskvinne for det russiske departementet for krisehåndtering.

Ingen av de 160 passasjerene og ti besetningsmedlemmene overlevde tirsdagens styrt.

– Flyet var i luften og plutselig blinket det i et lynnedslag, sier en mann i 20-årene til TV-stasjonen NTV.

Krisedepartementets talskvinne Irina Andrianova opplyste tidligere at vitner så at flyet var intakt da det traff bakken, og at den sannsynlige årsaken derfor måtte være dårlig vær og sterk turbulens.

Flyet var på vei fra feriebyen Anapa i den sørlige delen av Russland til St. Petersburg da det styrtet i landsbyen Sukha Balka øst i Ukraina.

Det brennende vraket ble raskt lokalisert av helikoptre 45 kilometer nord for byen Donetsk, og redningsarbeidere på stedet fant snart de første 30 omkomne. Redningsarbeidet ble hemmet av dårlig vær.

– Forsøkte nødlanding

Ukrainske flygeledere som fulgte flyet gjennom ukrainsk luftrom, så at det plutselig tapte høyde og så forsvant fra radarskjermen.

Russiske kilder melder at flygeren sendte ut nødsignal etter at flyet kom ut for kraftig turbulens i 11.000 meters høyde før det styrtet. Men ukrainske kilder sier at det kan ha brutt brann i flyet, som var av typen Tupolev Tu-154 og tilhørte selskapet Pulkovo Airlines.

Ifølge en talsmann for det ukrainske krisedepartementet, Igor Krol, endret flygeren kurs etter å ha meldt om brann om bord og forsøkte å nødlande. Men han greide ikke å få ut landingshjulene, og flyet landet derfor på buken.

Flere barn

Flyet traff bakken like før klokka 16 lokal tid ved landsbyen Sukha Balka, 45 kilometer nord for den store industribyen Donetsk.

250 ukrainske redningsarbeidere var raskt på plass. Et russisk kriseteam sto klart til å reise for å hjelpe til, men ukrainske myndigheter har sagt at de kan greie situasjonen på egen hånd.

Seks av de 160 passasjerene om bord i flyet skal ha vært barn, men enkelte kilder melder at det var så mange som 39 barn på flyet. Noen av ofrene var nederlendere.

Avviser terror

Anapa er en populær badeby på svartehavskysten som normalt er full av ferierende i august, og der det er en rekke sommerleirer for barn og ungdom.

Både russiske og ukrainske myndigheter sier at ingenting tyder på at det dreier seg om et terrorangrep. En talsmann for flyplassen i Anapa sier at flyet gjennomgikk en normal sjekk og at det ikke fylte drivstoff der.

Sist et russisk fly styrtet, var da en Airbus A-310 fra Sibir Airlines krasjet under landing ved Irkutsk i juli, og 124 av de 203 om bord mistet livet. I mai døde 113 mennesker da et armensk Airbus A-320-fly styrtet i Svartehavet ved Sotsji.

ALEXANDER KHUDOTIOPLY
ALEXANDER KHUDOTIOPLY