Støre representerer Norge på konferansen, og han mener det er lov å være optimist.

– Det er bra at en prosess som har vært nede i så mange år, er i gang igjen. Det har vært en viktig dag i USA i dag, sier utenriksministeren til NTB.

Han mener det er flere ting som gir denne nye prosessen større sjanse til å lykkes enn tidligere runder, som for eksempel Oslo-prosessen.

– For det første har vi to parter med forhandlingsvilje og med en stram tidsplan. For det andre skal prosessen overvåkes av USA, som nærmest blir en dommer for forhandlingene. For det tredje er det en sterk oppslutning fra de arabiske statene om denne prosessen.

Jonas Gahr Støre mener at det derfor er lov å være mer optimistisk denne gangen, selv om det vil være mange hindringer på veien.

– Prosessen vil trekke til seg mye politisk energi i 2008. Her er det et politisk engasjement og forpliktelser som ligger til grunn, og det er en klar tidsramme. Substansen som ligger til grunn, er like vanskelig som den alltid har vært, men nå gjøres det et grundig arbeid av partene. Men det er et krevende utgangspunkt, og det vil bli krevende å få gjennomført dette på bakken.

GOD SJANSE: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener fredsprosessen har en god sjanse til å lykkes.
Nyborg, Kristine (Scanpix)