• Nelson Mandela oppnådde mer enn det som kan være forventet av noen mann, sier Obama.

— Nelson Mandela oppnådde mer enn det som kan være forventet av noen mann. Vi har mistet en av de mest innflytelsesrike, modige and oppriktig gode menneskene som noen av oss vil dele tid med, sa USAs president Barack Obama på pressekonferansen som den amerikanske presidenten holdt under en time etter at dødsbudskapet kom.

Obama sa at han selv var sterkt inspirert av Mandela.

- Vi må følge hans eksempel

— En av mine første politiske aksjoner jeg var med på var en protest mot Apartheid og jeg lot meg inspirere av hans ord og skrifter.

Dagen han ble løslatt fra fengselet ga meg et eksempel på hva mennesker kan gjøre når de er ledet av deres håp og ikke der frykt, sa Obama, som sa at så lenge han lever ville han forsøke å leve slik han gjorde.

— Vi kommer ikke til å se hans like igjen, men vi må følge hans eksempel og streve mot en fremtid som er verdig hans offer. Gjennom hans verdighet og vilje til å ofre sin egen frihet for andres frihet, endret Madiba Sør-Afrika.

- En av vår tids helter

Storbritannias statsminister David Cameron var en av de første statslederne som kommenterte dødsfallet. Han skrev på Twitter «Et stort lys i verden har sluknet. Nelson Mandela var en av vår tids helter. Jeg har bedt om at det skal flagges på halv stang i Downing Street nr. 10.

Også USAs tidligere president Clinton uttrykte sin sorg. "Jeg vil aldri glemme min venn Madiba", skrev Clinton på Twitter.

Tidligere president i USA, George W. Bush, uttalte i går at Mandela bar sine byrder med verdighet og sjarm.

— Verden er bedre på grunn av hans eksempel. Denne gode mann vil bli savnet, sa han.

«En gigant for rettferdighet»

Mandelas mangeårige kollega i kampen for de svartes rettigheter i Sør-Afrika, biskop Desmund Tutu, hyllet også vennen.

— Da han kom ut av fengselet, oppdaget folk at han var alt de hadde håpet på og enda mer, sier Tutu.

— Han er uten tvil den mest beundrede statsmann i verden, og en av de største som noensinne har vandret på jorden, sier Tutu.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon kalte han «en gigant for rettferdighet og en jordnær menneskelig inspirasjon».

— Mandela viste hva som er mulig for vår verden. La oss bli inspirert til å fortsette arbeidet for en mer rettferdig verden, sa han.

Kong Harald sørger

Kong Harald møtte Nelson Mandela flere ganger og mottok meldingen om hans død med stor sorg.

– Jeg har beundret hans lederskap, mot og visdom. I en situasjon preget av vold og hevnlyst klarte han å hente ut det beste – både i seg selv og sine medborgere. Han har vist verden at det er mulig å velge forsoning fremfor hevn, velge det som bygger opp framfor det som river ned, uttaler kong Harald i forbindelse med Nelson Mandelas bortgang.

I en uttalelse fra Slottet sent torsdag kveld uttaler kongen at hans tanker og kondolanser går til Mandelas familie og det sørafrikanske folk.

- En frigjøringshelt

Også norske politikere hyller Mandela.

– Mandela var en frigjøringshelt som viet sitt liv til kampen for mennesker og demokrati. Han vil bli dypt savnet i en hel verden, sier tidligere statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til NTB.

Stoltenberg samarbeidet med Mandela i vaksinefondet, der Mandela var styreleder.

– Min respekt for ham vokste enda mer da jeg fikk gleden av å jobbe med ham. Da fikk jeg se hvilken enorm verdighet han utstrålte, fortsetter Norges tidligere statsminister.

– Vi har mistet en leder som ledet gjennom sitt eksempel. Han kjempet kompromissløst for rettferdighet og utrettet flere livsverk i ett liv, sier Stoltenberg, som har sendt kondolanser til Mandelas kone, Graca Machel.

- Trollbandt alle

Sist gang Stoltenberg møtte Mandela var under et besøk i Sør-Afrika i 2008. De to møttes også under 46664 Arctic-konserten i Tromsø i 2005.

– Det var et magisk øyeblikk da han gikk på talerstolen med fjellene i bakgrunnen. Han trollbandt alle som var der, minnes Jens Stoltenberg.

"Vemodig slutt på dagen. Kampen mot apartheid vekket meg som 15 åring. Var valgobservatør i Sør-Afrikas første frie valg. Fantastiske Mandela." skrev tidligere kunnskapsminister Kristin Halvorsen på Twitter.

"Vår tids største helt er gått bort. Han løftet et folk til frihet. Han viste sann forsoning. Hans minne vil alltid inspirere." skriver Krf-leder Knut Arild Hareide på Twitter.