– Mye tyder på at slik dette utvikler seg, er løpet i ferd med å bli kjørt for Mugabe. Det er stalltipset, sier seniorforsker Elling Tjønneland.

Les også: Mugabe klamrer seg til makten

Den statlige avisen The Herald skriver onsdag at det går mot uavgjort i presidentvalget og at det tvinger fram en ny og avgjørende valgomgang.

De offisielle resultatene etter valget til ny nasjonalforsamling viser en klar fremgang for opposisjonen, men ingen offisielle resultater av presidentvalget foreligger.

Flere tegn Tjønneland ser opposisjonens klare fremgang i parlamentsvalget som et tegn på at Mugabes utfordrer, Morgan Tsvangirai, har gjort det godt i presidentvalget.

En studie foretatt av lokale valgobservatører tyder på at Tsvangirai har fått rundt 50 prosent av stemmene mot omkring 42 prosent for Mugabe, opplyser Zimbabwe-kjenneren ved Chr. Michelsens Institutt.

Tsvangirai hevder han har vunnet valget og sier hans parti Bevegelsen for demokratisk endring (MDC) vil kunngjøre sine egne resultater dersom valgkommisjonen ikke opplyser om utfallet av valget.

Dramatisk endring Siden ingen av de tre kandidatene ligger an til å få over 50 prosent i første omgang, kan det gå mot en andre og avgjørende valgomgang, skriver avisen The Herald.

Det er første gang at en statlig kilde innrømmer at Mugabe ikke har vunnet valget i første omgang.

Utviklingen etter valgene i Zimbabwe sist helg er dramatisk og kan innebære den største omveltningen i landet siden «frigjøringshelten og landsfaderen» Mugabe kom til makten i 1984, slår Tjønneland fast.

– Man har aldri vært vant til å tenke seg et fritt Zimbabwe uten Mugabe i spissen. Det er dramatisk at en person går fra å være enormt populær til å falle så dypt uten å være i stand til å innse det.

Avviser forhandlinger Det skal ha foregått forhandlinger mellom Mugabes parti ZANU-PF og opposisjonen om hvordan presidenten skal kunne tre tilbake, men dette avvises av opposisjonslederen Morgan Tsvangirai, skriver BBC. Det mangler ikke på spekulasjoner om hva som vil skje de nærmeste dagene.

– Er Mugabe beredt til å tre tilbake? Jeg tror kanskje at nederlaget er så vidt stort at det er vanskelig å jukse i det omfang som er nødvendig for å komme opp med et annet valgresultat, sier Tjønneland.

De siste tallene etter parlamentsvalget viser at MDC har fått 96 mandater og Mugabes ZANU-PF har fått 92. 188 av de 210 mandatene i nasjonalforsamlingen er avgjort.

Hva tror du vil skje i Zimbabwe? Diskutér saken her.

MIKE HUTCHINGS
HOWARD BURDITT
PHILIMON BULAWAYO