— På internasjonale konferanser står ofte libanesere opp og sier at de kommer ingen vei fordi israelere, syrere eller andre utenfor landet hindrer dem. Da sier jeg: - Nei, dere må innse at det ofte er dere selv som er problemet.

Det sier forskningsdirektør Elizabeth Picard ved det franske senteret for arabiske og muslimske studier i Aix-en-Provence. Hun er en av de fremste internasjonale ekspertene på libanesisk politikk, og var i tre år direktør for det franske forskningssenteret i Beirut og Amman.

- Mangler forsoning

— Det er klart at Libanon er utsatt for både ytre og indre trusler. Mitt poeng er at problemene på innsiden ofte blir skjøvet under teppet eller ignorert. Det blir feil.

Picard mener mangelen på forsoning er et nøkkelproblem. Etter borgerkrigen som varte fra 1975 til 1990 ble det politiske systemet bygget opp igjen slik det hadde vært.

— Lederne av de forskjellige gruppene er ikke interessert i forandring. De vil ikke endre systemet. I Libanon er økonomien tett knyttet opp til politikken, så dette handler selvsagt også om å beholde økonomiske posisjoner, sier hun.

- Hevnen ligger i luften

Hun våger ennå ikke å spå at den politiske krisen er over, selv om landet har fått ny president og en samlingsregjering er i ferd med å bli dannet.

— Hevnen ligger fortsatt i luften. Noen sier landet var på kanten av ny borgerkrig i begynnelsen av mai. Faktum er at første skritt inn i borgerkrigen ble tatt. Men denne gangen døde den hen fordi ingen ytre krefter hadde interesse av den, sier Picard.

Men den 2000 mann store Hizbollah-militsen, utstyrt med moderne våpen fra Iran, viste overlegen styrke. På kort tid tok de kontrollen i Vest-Beirut.

— Doha-avtalen (se fakta) er kun en løsning på kort sikt. Det er den langsiktige løsningen som er vanskelig. Og det vil ta lang tid å løse problemene i Libanon. Våpen florerer blant folk. Skulle noen finne på å skyte på Hizbollah-soldater som en hevnaksjon, er det fare for ny konflikt i gatene.

Nye konflikter dominerer

— Frykter du at motsetningene er så store at en ny borgerkrig kan bryte ut?

— Det spørs på spenningen på den regionale scenen. Helt siden 1960-tallet har vi sett at nabostatene bruker libanesisk jord som kamparena. Jeg tror det kan blusse opp igjen hvis for eksempel Israel eller Iran føler seg truet.

Mens konflikten tidligere var knyttet til palestinernes situasjon, er det nå nye konflikter som dominerer. For eksempel er det konflikten mellom vesten og islam, eller mellom sunnier og shiaer.

— Regionalt står to spørsmål sentralt. Det ene er hvilken vei Syria vil gå, og det andre er forholdet mellom Iran og vesten, spesielt USA.

Avtale Syria-Israel?

— Hva tror du blir konsekvensen for Libanon hvis samtalene som er kommet i gang mellom Syria og Israel fører til en avtale?

— Hvis Syria og Israel oppnår en avtale om Golan og vannspørsmålet, vil veien ligge åpen for Libanon til å gjøre det samme. Da kan de forhandle om vannet fra Hasbani og Wazzani som renner fra Libanon inn i Israel, og få slutt på den israelske okkupasjonen av Shebaa, et jordbruksområde rikt på ressurser. For Hizbollah ville det bety at de mister det viktigste argumentet for å beholde sine våpen. Det kan også true Hizbollahs forsyningslinje fra Iran gjennom Syria.

Mangler konsensus

— Hva er grunnen til at hæren har spilt så liten rolle i det politiske kaoset i Libanon så langt?

— Selv om hæren, med sine 60.000 menn, nå er fire ganger så stor som før borgerkrigen, er den dårlig bevæpnet. I et demokrati som Libanon kan dessuten ikke hæren gå til aksjon, verken på den ytre eller indre scenen, uten en konsensus i det politiske lederskapet. Og en slik konsensus mangler. Det så vi både i krigen med Israel sommeren 2006 og under opptøyene både i januar 2007 og i januar 2008.

Det nye er at president Suleiman har tatt til orde for en redefinering av de væpnede styrkene. Det er allerede blitt flere shiaer i hæren, men stort sett som fotsoldater. Kan neste fase bli en integrasjon mellom Hizbollah og regionale hæravdelinger?

Krevende jobb for Siniora

Det viktigste resultatet av Doha-avtalen, som kom i stand etter press fra den arabiske liga og emiren av Qatar, er at det nå blir etablert en samlingsregjering som skal forberede nyvalg i 2009. De fleste hadde nok ventet at lederen for de antisyriske kreftene i Libanon, Saad Hariri, skulle lede den nye regjeringen. I stedet ga president Suleiman oppdraget til den nylig avgåtte Fouad Siniora.

— Siden han første gang ble statsminister i juni 2005 har Siniora vært en konservativ leder som har løst de løpende oppgaver. Han har også vært en god forhandler med det internasjonale samfunn. Men den nye regjeringen, med mye sterkere representasjon fra opposisjonen, skal forberede den nye valgloven og organisere valget våren 2009.

— Det vil være en mye mer politisk konfliktfylt og vanskelig sak. Jeg er redd vi vil få stadig nye runder med politiske konflikter i Libanon de kommende månedene, sier Elizabeth Picard.

Høvik, Tor