Den hardt pressede statsministeren fikk støtte da han mandag møtte Labours gruppe i det britiske parlamentet, trass i det elendige resultatet i valget på nytt EU-parlament.

Det britiske arbeiderpartiet fikk kun 15,3 prosent av stemmene og ble bare tredje største parti, men Brown ble ikke møtt med annet enn spredte krav om avgang på møtet.

Johnson favoritt

Den ferske spørreundersøkelsen i avisen The Independent er imidlertid dårlig nytt for Brown. Av undersøkelsen går det frem at Labour ville fått 26 prosent av stemmene om innenriksminister Alan Johnson hadde styrt skuten. De konservative Toryene ville da ikke maktet å få rent flertall, hvilket ville gitt Labour en mulighet til å forhandle med Liberaldemokratene for å beholde regjeringsmakten.

Med fortsatt Brown-ledelse vil Labour få en oppslutning på 22 prosent, ifølge undersøkelsen. På grunn av det britiske valgsystemet vil Toryene da oppnå et flertall på 74 representanter.

76 prosent av velgere som identifiserer seg med Labour er positive til Johnson, mens 71 prosent svarer det samme om Brown.

For Brown er det i tillegg urovekkende at Labour, ifølge undersøkelsen, ville gjort et bedre valg med fem andre ledere enn han selv, blant dem utenriksminister David Miliband og justisminister Jack Straw.

En lignende måling var med på å felle tidligere statsminister Margaret Thatcher i 1990.

– Misnøyen vil fortsette

Tidligere innenriksminister Charles Clarke var blant dem som ba Brown om å gå av på møtet i det britiske Underhuset mandag. Han mener spørreundersøkelsen understreker kritikken av Brown.

– Denne undersøkelsen er et klart bevis på at Labour sårt trenger en seriøs debatt om partiets retning og ledelse i fremtiden, sier Clarke til The Independent.

Også tre andre tidligere ministere ba Brown trekke seg på møtet. Likevel tviler mange av opprørerne i partiet på at Brown vil gå av.

– Han har trolig gjort nok til å sitte inntil videre. Tanken på valg nå skremmer mange i partiet, sier en anonym Brown-motstander i Labour.

Han får følge av en annen likesinnet.

– Jeg tror Gordon kommer til å overleve frem til valget. Men misnøyen vil fortsette å boble under overflaten, og det er det verste som kan skje Labour.

I henhold til den britiske valgloven må Brown utlyse parlamentsvalg før juni neste år.

IKKE UTENFOR FARE: Er det bare et tidsspørsmål før Gordon Brown går av som statsminister?
STEFAN WERMUTH