Christopher Meyer var Washington-ambassadør mellom 1997 og 2003 og forklarte seg torsdag for panelet som gransker opptakten til Irak-krigen på britisk side.

— Vi kunne utrettet mer om vi hadde inntatt en fastere holdning, konstaterte Meyer.

Han sa videre at daværende statsminister Tony Blair burde ha holdt tilbake den britiske deltakelsen i invasjonen inntil bedre planer for hva som skulle skje etter Saddam Hussein fall var lagt. Blair kunne også ha forlangt at Bush involverte seg i den arabisk-israelske konflikten, mener Meyer.

— Resultatet kunne ha vært annerledes, men det ble ikke slik, la han til.

- Undervurderte innflytelsen

Under torsdagens forklaring underbygget Meyer det rådende inntrykket av Blair som Bushs lydige undersått.

— Om jeg skal si det forsiktig, så undervurderte vi hvor mye innflytelse vi hadde. En leder som Margaret Thatcher ville insistert på en klar, diplomatisk strategi, og jeg tror hun ville forlangt klarhet i hva som skulle skje etter at vi hadde fjernet Saddam Hussein, sa Meyer i en lite flatterende sammenligning for Blairs del.

- Nevnte Irak 11. september

Meyer sa også at daværende sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice ringte ham få timer etter angrepet på World Trade Center 11. september, og at Irak allerede da var samtaleemne.

— Hun sa at det ikke var tvil om at dette var et al-Qaida-angrep, og at de undersøkte om det muligens kunne være en forbindelse til Saddam Hussein, fortalte Meyer.

Den tidligere ambassadørens forklaring antyder at USA var tidlig ute med å knytte 11. september-angrepene med regimet i Irak, en forbindelse Bush-administrasjonen noen år senere ble presset til å innrømme at ikke eksisterte.