Briten Peter Ludlow er muligens den største guruen i Brussels EU-miljø, med en rekke bøker om Unionen på samvittigheten. Han er ingen typisk britisk «EU-fiende», tvert imot, men nå er han mer pessimistisk enn på lenge.

Brede smil, tomme ord

Når EU-toppene i dag samles til sitt første møtet etter at Frankrike og Nederland sa nei til grunnlovstraktaten, vil de ikke kunne by på annet enn brede smil og tomme ord.

De vil — tror Ludlow - ikke makte å stake en kurs ut av krisen.

— Grunnlovstraktaten er død. Lederne kommer ikke til å si det rett ut. De vil kalle det en tenkepause. Men alle kjenner realiteten. Ingen vil makte å gjenopplive traktaten, sier Peter Ludlow til Bergens Tidende.

At traktaten forsvinner er ikke i seg selv noen stor ulykke.

— EU kan gjøre mye også med dagens traktater. Og elementer fra grunnloven kan bli vedtatt senere, mener Ludlow.

Problemet er at Unionen raskt må vise evne til å bevege seg videre, fatte beslutninger og vise sin nytte.

— Det vil lederne ikke makte på toppmøtet, fastslår Peter Ludlow. Selv ikke fungerende formann, Luxembourgs statsminister Jean-Claude Juncker, tror det blir enighet om den andre store saken på agendaen: EUs langtidsbudsjett for 2007-2013. Det medgav Juncker i går.

EUs felles budsjett er i dag på om lag 100 milliarder euro i året. Det tilsvarer 790 milliarder kroner, mindre enn både det norske statsbudsjettet og oljefondet.

Trenger mer

EU trenger mer, blant annet for å hjelpe de nye og fattige medlemslandene, men de rike landene vil heller gi mindre enn i dag. Noen av dem kan unnskylde seg med at de sliter med egne økonomiske kriser. Men det kan ikke Storbritannia, som nekter å gi slipp på en lukrativ rabatt på budsjettbidragene landet fikk på et tidspunkt det var mye fattigere.

Ludlow mener dette egentlig er et internt problem i den britiske regjeringen: Statsminister Tony Blair kan tenke seg å gi noe til EU, men finansminister Gordon Brown sier tvert nei. - Vi kunne håpe at Blair bruker anledningen til å vise hvem som er sjef. Det er jo han som sitter på møtet, ikke Brown. Men jeg tror ikke Blair tør, sier Peter Ludlow som også pessimistisk med tanke på det neste halve året, der nettopp Storbritannia skal sitte med EU-formannskapet.

— Vi kan ikke vente oss noe positivt fra Blairs tid ved roret. Et land som nekter å gi slipp på den urimelige budsjettrabatten, og som samtidig konstant omtaler EU i negative vendinger, har ingen mulighet til å gi samarbeidet de stimulansene det trenger, sier Peter Ludlow.

Hans tungsinn preger hele Brussel nå.

Juncker har som kjent nesten gitt opp å komme til budsjettenighet.

Melder pass ...

Kommisjonens president José Manuel Barroso har meldt pass for sin tidligere linje om «stø kurs» i arbeidet med å ratifisere grunnlovstraktaten tross to nei-flertall. Nå kaller han på «tenkepause».

Martin Schulz, leder for sosialistgruppen i Europaparlamentet, sier det slik:

— Medlemslandene må trekke sammen. De må droppe sin utålelige, destruktive, nasjonale egoisme og finne brukbare kompromisser!

Men sjansene for slike kompromisser er altså meget små. Det eneste lyspunktet for EU-lederne foran toppmøtet, er at nesten hvilke som helst vedtak vil bli sett på som positive overraskelser.

<b>KLART FOR TOPPMØTE:</b> Med slike plakater hilses Tony Blair velkommen til EU-hovedstaden Brussel.
FRANCOIS LENOIR, REUTERS