• Krigen mot internasjonal terrorisme kan vare både ett og to år til, sier president George W. Bush. I natt ble Afghanistan teppebombet på nytt.

På en fjernsynsoverført pressekonferanse i Det hvite hus natt til fredag norsk tid gjentok Bush at amerikanerne og deres allierte er fast bestemt på å stille Osama bin Laden til ansvar. Bin Ladens al Qaeda-nettverk skal knekkes, lovet han.

— Krigen mot terroren vil vare så lenge det er nødvendig, Det kan komme til å ta et år eller to, men de skyldige skal bringes til ansvar, sa presidenten, som tilføyde at USA har "troverdige beviser" for at al Qaeda har prøvd å bruke kjemiske eller biologiske våpen.

Angrep

Amerikanske flystyrker rettet tidlig fredag morgen et nytt, langvarig angrep mot Afghanistans hovedstad Kabul. En av nyhetsbyrået AFPs medarbeidere i byen talte ti sterke eksplosjoner, etter at flere bølger av fly hadde passert over byen.

Afghansk luftvern skjøt jevnt og trutt mot de amerikanske flyene, fortalte denne journalisten.

— Til tider hørte vi eksplosjoner, men ikke flydur, noe som tyder på at amerikanerne brukte raketter også, tilføyde AFP-medarbeideren.

Ifølge amerikanske tjenestemenn har tunge bombefly av typene B-1 og B-52 sluppet klasebomber over mål i Afghanistan. Disse bombene sprer store mengder stålkuler, som dreper eller ødelegger alt de rammer.

Vellykket

De amerikanske og britiske styrkene som angriper mål i Afghanistan fra luften, har gjort jobben sin svært bra. Luftkrigen mot bin Laden og al Qaeda går etter planen, sa Bush på sin pressekonferanse i Washington.

— Vi har ødelagt terroristenes treningsleirer, forstyrret deres samband, svekket Taliban-regimet militært og ødelagt mesteparten av luftforsvaret deres. Vi fortsetter vårt felttog for å drive terroristene ut av hulene deres og stille dem til ansvar for deres gjerning. På det militære område går alt etter planen.

USA innledet sist søndag med britisk støtte en omfattende luftkrig mot Afghanistan, som først og fremst har til hensikt å ramme bin Laden og al Qaeda. Den saudiarabiske terroristen og hans organisasjon antas å stå bak terrorangrepene mot World Trade Center i New York og Pentagon i Washington 11. september, som krevde tusener av menneskeliv.

Beredskap

Ifølge Bush har amerikanske myndigheter satt i verk tiltak for å beskytte landet mot eventuelle kjemiske eller biologiske terrorangrep. USAs føderale politi FBI advarte torsdag om fare for nye terrorangrep mot USA de nærmeste dagene, og oppfordret alle amerikanere til å være på vakt og melde fra om mistenkelige personer eller handlinger.

Bush tilføyde at tragedien for vel en måned siden har styrket argumentene for at USA må bygge opp et såkalt rakettskjold for å beskytte seg mot terrorangrep. Angrepene mot World Trade Center og Pentagon bekrefter at ABM-avtalen som forbyr rombaserte våpen, er avleggs og må forkastes, sa den amerikanske presidenten.

Han tilføyde at Iraks president Saddam Hussein er "en ond mann", som amerikanerne følger med falkeblikk. Han oppfordret Saddam til å la internasjonale våpeninspektører få vende tilbake til Irak for å kontrollere at landet ikke har våpen for masseødeleggelse.

(NTB)

TÅRER: President George Bush tørker tårene etter en minnestund for ofrene for terroraksjonene mot USA i september.
FOTO: AP/SCANPIX