Obama lyktes ikke med å overtale irakerne til å la noen av soldatene bli igjen også etter årsskiftet. Dermed nærmer det seg slutten på den årelange amerikanske tilstedeværelsen i Irak.

– Som lovet vil resten av våre soldater i Irak få komme hjem innen utgangen av året. Etter nærmere ni år vil Amerikas krig i Irak være over, sier Obama.

– De neste to månedene kommer tusenvis av våre soldater i Irak til å pakke sakene sine og starte på hjemreisen, sa Obama etter å ha hatt en videokonferanse med Iraks statsminister Nuri al-Maliki fredag.

Ny fase

Både USA og Irak er fullt ut enige om avgjørelsen, ifølge Obama.

De to sier også at tilbaketrekkingen åpner for at landene kan etablere nye forbindelser seg imellom.

– Begge parter er enige om å starte en ny fase i vårt strategiske forhold etter tilbaketrekningen mot slutten av året, het det i en uttalelse fra Malikis kontor.

Etter å ha avsluttet sitt kampoppdrag i Irak i 2010, ble alle stridende soldater fra USA trukket ut av landet. Men over 40.000 amerikanske soldater ble værende igjen, først og fremst for å drive opplæring av irakiske styrker.

Uenige om immunitet

USA og Irak har den siste tiden diskutert hvorvidt amerikansk militært opplæringspersonell skulle være igjen i Irak også neste år, eller om alle skulle trekkes ut som planlagt innen 31. desember.

Irak skal imidlertid ikke ha vært villig til å gi de gjenværende soldatene juridisk immunitet også etter desember 2011, slik Washington har krevd.

Det har også vært delte meninger innad i det irakiske politiske miljøet om hvorvidt de ønsket å la amerikanerne bli igjen eller ikke.