— Det er den verste utenrikspolitiske bommert de siste 50 årene, sier Rifkind som nå er kandidat til ledervervet i Det konservative partiet i Storbritannia.

– Når det gjelder Suez-krisen så var den over etter få dager, og få ble drept, sier Rifkind.

– Skammelig

Vietnamkrigen mener han til en viss grad kan unnskyldes, fordi de amerikanske soldatene «ble invitert» til landet. Det var ikke tilfelle i Irak, slår Rifkind fast.

– Dette er en krig som ble startet uten provokasjoner. Hundretusener er drept eller lemlestet, sier Rifkind som mener at statsminister Tony Blair må ta følgene av fadesen.

– Det er skammelig. Statsministeren bør ikke bli sittende, sier Rifkind som var utenriksminister i John Majors konservative regjering.

– Del av problemet

De britiske liberaldemokratenes leder Charles Kennedy går også hardt ut mot Blair, og hevder at de britiske styrkene i Irak er «en del av problemet» i landet.

Kennedy anklager også Blair for å lukke øynene for det faktum at irakere flest ser på amerikanske og britiske soldater som okkupanter.

– Regjeringen må innse at de britiske og amerikanske styrkenes nærvær i Irak, er en del av problemet, sier Kennedy som viser til de siste dagers sammenstøt i Basra-området der britiske styrker er stasjonert.

– Etter denne ukes hendelser i Basra, kan vi ikke lenger opprettholde myten om at irakerne ser på koalisjonsstyrkene som frigjørere, mener Kennedy som nå krever en klar tidsplan for britisk tilbaketrekking fra landet.