Listen ble offentliggjort av det amerikanske finansdepartementet torsdag.

– Disse individene støtter hvert eneste skritt i den terroristiske livssyklusen, heter det i en uttalelse fra departementet. – Fra å finansiere terroristgrupper og deres aktivitet, til å legge til rette for dødelige angrep og oppildne andre til å delta i kampanjer med vold og hat.

Publiseringen av navnene betyr at de fem personenes verdier og eiendommer i USA vil bli sperret, og at amerikanere forbys å drive handel og finansielle transaksjoner med dem.

Skaffer penger

Ifølge amerikanske myndigheter har Krekars pengestøtte til terrorvirksomhet fortsatt inntil helt nylig.

– Så sent som våren 2005 sendte en NGO (ikke-statlig organisasjon) grunnlagt av Krekar penger til terrororganisasjoner, og den rekrutterte aktivt europeiske borgere til terrorgrupper, skriver finansdepartementet.

– Avdelinger av NGOen drev våren 2005 åpent og skjult innsamling av penger og rekruttering av personell for Ansar al-Sunnah, heter det videre.

Våren 2006

Ifølge USAs finansdepartement har man opplysninger som viser at Krekar så sent som i januar i år kan ha sendt penger via medarbeidere i Bulgaria og Irak til Ansar al-Sunnah i Irak

Amerikanske myndigheter sier videre at Ansar al-Sunnah hadde opprettet minst to snikskyttergrupper i Irak høsten 2005. Grunnleggeren av disse gruppene skal ha hevdet at han var Krekars representant i Irak.

Ifølge USA er Ansar al-Sunnah en videreføring av Ansar al-Islam som Krekar dannet så sent som i desember 2001.

Adresse i Sverige

Amerikanske myndigheter bruker i uttalelsen både navnet Najmuddin Faraj Ahmad, som skal være Krekars opprinnelige navn, og flere av hans alias, inkludert mulla Krekar.

Andre navn som Krekar har brukt er ifølge USAs myndigheter Fateh Najm Eddine Krekar og Faraj Ahmad Najmuddin. Også Krekars nøyaktige gateadresse på Grønland i Oslo blir oppgitt i meldingen.

Blant de øvrige fire som navngis, er tre kuwaitiske borgere og en marokkansk statsborger. Sistnevnte, hvis navn oppgis som Mohamed Moumou, skal ha både svensk og marokkansk statsborgerskap, fire adresser i Sverige og en adresse i London. Ifølge USAs finansdepartement opprettholder Moumou kontakt med den innerste kretsen av det som var Abu Musab al-Zarqawis gruppe i Irak.

De tre kuwaitiske borgerne navngis som Hamid al-Ali, Jaber Al-Jalamah og Mubarak Mushakhas Sanad Al-Bathali.

PÅ LISTE: Sammen med fire andre personer blir mulla Krekar nevnt på en liste som ble offentliggjort av det amerikanske finansdepartementet torsdag.
Scanpix (Arkiv)