USA avviser at russisk motstand vil kunne stanse Kosovos vei mot uavhengighet. Russland bør nå støtte en resolusjon i FNs sikkerhetsråd for å sikre at prosessen ikke fører til lidelse for Kosovos serbiske minoritet, ifølge den amerikanske statssekretæren Dan Fried.

– Vi håper at Russland forstår at Kosovo kommer til å bli uavhengig uansett, sa Fried i et intervju med nyhetsbyrået Reuters lørdag.

– Det kommer enten til å gjøres på en kontrollert og overvåket måte som sikrer gode forhold for den serbiske befolkningen. Eller det vil skje på en ukontrollert måte, og kosovo-serberne vil være dem som lider mest, noe som ville være forferdelig, sier Fried som lørdag deltok på en konferanse om transatlantiske forbindelser i Brussel.

Skeptiske russere

Russerne har tatt avstand fra forslaget til FN-utsendingen Martti Ahtisaari om å gi Kosovo uavhengighet under internasjonale overvåking ettersom Serbia har avvist planen.

Russland mener at en løsning må godtas av begge parter, men til nå har forhandlingene om hva som skal skje med den FN-administrerte, serbiske provinsen, vært til ingen nytte.

I et forsøk på å få land i Sikkerhetsrådet til å endre mening, har Russland krevd at rådet sender en delegasjon til Kosovo, og denne uken besøkte FN-ambassadører fra Sikkerhetsrådet den serbiske provinsen. De skulle med egne øyne se på situasjonen for både kosovoalbanere og den serbiske minoriteten.

– Må bruke tid

Da ambassadørene forlot Kosovo lørdag, sa den belgiske delegasjonslederen at det ikke bør settes en tidsfrist for når Sikkerhetsrådet skal bli enige om provinsens fremtidige status.

– Det å ta viktige avgjørelser bør aldri underlegges forhåndsbestemte frister, sa Belgias FN-ambassadør Johan Verbeke. Han fremholdt samtidig at løsningen til slutt bør være en som alle medlemmene av rådet kan være fornøyd med.

Den russiske FN-ambassadøren Vitalij Tsjurkin sa samtidig at han tror turen vil føre til at enkelte land endrer mening.

– Jeg vil bli svært overrasket om medlemmene holder seg til sine tidligere oppfatninger som kun var basert på rapporter, sa han.

USA ønsker en avgjørelse om Kosovo i mai og frykter opptøyer i den kosovoalbanske befolkningen hvis prosessen trekker ut.