— Det er veldig vanskelig å få innsyn i hva som skjer, og med de riktige kontaktene lar det meste seg ordne, sier Strand, som har hatt Afghanistan som hovedfelt siden 80-tallet.

Det finnes flere slags fengsel i Afghanistan:

  • De som er kontrollert av regjeringen i Kabul, og som også skal ta imot NATO-fangene.
  • Mer eller mindre private fengsel, styrt av lokale krigsherrer, guvernører eller politisjefer.
  • Amerikansk-kontrollerte fengsel, brukt som en del av operasjon «Enduring Freedom» - jakten på Osama bin Laden og hans undersåtter.

Etterforsker dødsfall

Strand er ikke minst sterkt kritisk til hvordan de amerikanske fengslene drives, uten innsyn fra uavhengige organisasjoner.

— Det har vært rapporter om at folk er blitt banket til døde. Men alt er omfattet av et veldig hemmelighetskremmeri, sier Strand.

Den amerikanske hæren har åpnet etterforskning mot flere soldater, etter at avisen Los Angeles Times nylig fortalte hvordan to afghanere var blitt mishandlet til døde av amerikanske elitestyrker i det beryktede Bagram-fengselet i 2003.

Ahmad Fahim Hakim i Afghanistans menneskerettskommisjon sier de ikke har tilgang til Bagram.

— Det skal sitte ca. 500 fanger der, men vi vet ikke hvem de er, sier Hakim.

Private terroristjegere

Kommisjonen har også kommet over 50 «private», ulovlige fengsler de siste tre årene, med over 2000 fanger.

— Disse har vi greid å få stengt, sier Hakim.

I fjor ble det kjent at norske ISAF-soldater i Kabul hadde vært med da en amerikansk eks-soldat gjennomsøkte et hus i Kabul og arresterte to menn.

Amerikaneren drev sin egen, private terroristjakt med tilhørende kasjott, og ble senere dømt til ti års fengsel for å ha torturert åtte afghanere på det groveste. Det norske forsvaret slo senere fast at nordmennene ikke hadde gjort noe galt, fordi de handlet på ordre fra ISAF-ledelsen, som skal ha trodd at amerikaneren var på oppdrag fra USA.