Generalmajor Viktor Karpukhin var i fire år leder av styrken Alfa, og har vært med på uttallige gisselsituasjoner.

— Kan ta en uke

Han mener russerne ikke har noen annen mulighet enn å storme teateret der gislene holdes fanget, selv om terroristene har truet med sprenge bygningen i luften om så skjer.

Bygningen vil til slutt bli stormet, selv om gisseldramaet skulle dra ut en hel uke, sier han til nettutgaven av den russiske avisen Izvestija.

— Jo lenger det varer, jo bedre er mulighetene for de som er tatt til fange. Vi må aldri la terroristene få noen mulighet til å slippe unna. Og de kommer uansett aldri til å overgi seg eller gå med på noen forhandlingsløsning, sier Karpukhin, som i sin tid ble utnevnt til "Helt av Sovjetunionen".

Han kan heller ikke se at Russland kan gå med på gisseltakernes hovedkrav: Full tilbaketrekning fra Tsjetsjenia.

Tilbud om fritt leide

Russiske myndigheter ga torsdag kveld et tilbud om fritt leide for terroristene, dersom de slapp alle gislene fri.

— Frigi våre folk, og vi vil tilby dere sikkerhet og sikker transport ut av Russland. Dere har allerede oppnådd deres mål, når det gjelder å få oppmerksomhet. Hele verden snakker om dette nå, sa føderasjonsrådets formann, Sergej Mironov, i en direktesendt radiotale ved 19-tiden.

Vil bli drept uansett

Det er lite sannsynlig at terroristene vil benytte seg av tilbudet, mener den tidligere antiterror-sjefen Karpukhin.

— De forstår at selv om de får komme tilbake til Tsjetsjenia, kommer til å miste livet i klappjakten som følger, sier han.

På spørsmål om han selv ville vært med på en storming av typen han foreslår, svarer generalmajoren:

— Ja, det er bare å ringe.