Johannes Brattebø fra Voss. slapp inn i Gaza lørdag, og har avløst de norske legene Erik Fosse og Mads Gilbert ved Shifa-sykehuset. Brattebø beskriver situasjonen som «ganske ille».

– Det er kolossale kamper i byen og rundt sykehuset. De flyr over husene med helikopter og F16-fly, og det er skyting fra fartøyer på sjøen og stridsvogner, sier Brattebø, som er fra Voss.

– 600 døde

I går hadde sykehuset registrert 600 døde siden krigen begynte. 280 av dem skal være kvinner og barn.

– Ved firetiden i natt var det så kraftig bombardement at ingen ambulanser var ute. Nå er det litt roligere, og vi har begynt å få inn pasienter. Flere har fått revet av armer og bein. Vi ser brudd på hodeskallen og andre bruddskader, store brannskader, og flere som er truffet av splinter over hele kroppen, sier Brattebø på telefon fra sykehuset.

– Hvordan er forholdene på sykehuset?

– Strømmen kommer og går, men vi har nødaggregat og tilgang til vann, og rimelig bra med utstyr for øyeblikket. Arbeidet er etter forholdene godt organisert. Mange av dem som jobber her har vært her tidligere. Et norsk sykehus ville kollapset etter noen dager under sånne forhold, sier Brattebø.

Han har ikke arbeidet i et krigsområde tidligere.

– Det har gått greit for min del. Man kommer inn i et system, finner sin rolle og utfører de oppgavene man skal, og det er det. Jeg har arbeidet mye med amputasjoner og bruddbehandling, sier Brattebø.

– Klirrer i rutene

I likhet med Gilbert og Fosse er han sendt ut av den norske hjelpeorganisasjonen Norwac. Også 15-20 leger fra Egypt, Marokko og Libya arbeider ved Shifa-sykehuset.

Bakkebø er usikker på om det pågår bakkekamper i nærheten av sykehuset, men merker godt luftangrepene, stridsvognartilleriet og bombardementet fra kanonbåtene.

– Vi hører at det rister og klirrer i vindusrutene. Kolleger som bor i utkanten av sykehusområdet fikk vinduene blåst inn, og en stor stein inn gjennom veggen. De nærmeste nedslagene kan være noen hundre meter unna, sier Bakkebø, som selv bor i vaktavdelingen i nærheten av sykehuset.

Han arbeider sammen med en belgisk anestesilege, og den norske sykepleieren Dagfinn Bjørklid. I tillegg arbeider anestesisykepleier Merete Vaksdal på den egyptiske siden av grensen.

– Det er mange døde og sårede som kommer til sykehuset. Jeg håper det snart blir våpenhvile, sier Brattebø.

– I natt var det så kraftig bombardement at ingen ambulanser var ute, sier lege Johannes Brattebø fra Voss, som arbeider ved Shifa-sykehuset. Her blir en ti år gammel gutt sendt fra sykehuset til Saudi-Arabia for videre behandling.
STR
Johannes Brattebø fra Voss slapp inn i Gaza på lørdag.
Sjur Herre