Den sagnomsuste egyptiske dronningen hadde spiss nese, tynne lepper og stygg hake, viser en 2.000 år gammel sølvmynt som er funnet i Storbritannia.

Hun var langt fra like vakker som Elizabeth Taylor, skuespilleren som fremstilte henne på film. Hennes elsker, romeren Markus Antonius, var heller ingen Richard Burton, sier forskere ved Newcastle University nordøst i England.

– Den folkelige oppfatningen av Kleopatra er at hun var en vakker kvinne som ble forgudet av romerske politikere og generaler. Nyere forskning gir oss et helt annet bilde, sier Clare Pickersgill ved Newcastle-universitetet.

– Romerske forfattere forteller oss at Kleopatra var intelligent og hadde sterk utstråling, og at hun hadde en forførerisk stemme. Men det er verdt å merke seg at de ikke beskriver henne som vakker, sier Pickersgills kollega Lindsay Allason-Jones til BBC.

På myntene ser Kleopatra ut som en eldre dame som har glemt å sette inn gebisset, tilføyer Allason-Jones. Og denne uromantiske beskrivelsen valgte han å sette fram onsdag, på selveste Valentinsdagen.

HO