Paris (NTB-AFP-Reuters): — Med den sterke legitimiteten som hans udiskutable valgseier gir, kan den nye presidenten nå begynne på sin store endring av samfunnet, skriver den konservative avisen Le Figaro etter at Sarkozy vant presidentvalget med 53,06 prosent av stemmene. Sosialisten Ségolène Royal fikk 46,94 prosent.

Le Figaro påpeker på lederplass at det er første gang på tre tiår at en kandidat fra den utgående regjeringen blir valgt som president. Sarkozys seier er dermed et brudd med tradisjonen om at høyre og venstre kaster hverandre ut av regjeringskontorene ved hvert valg, skriver Le Figaro.

Høyreavisen, som har støttet Sarkozy hele veien, mener Sarkozys klare seier er et uttrykk for franskmenns ønske om fornyelse, og at landet står foran en «vakker reformperiode».

Thatcher uten skjørt

Venstreavisen Libération konkluderer også på lederplass med at Nicolas Sarkozy har fått et klart og legitimt mandat, og at valgkampen og den store valgdeltakelsen (83,97 prosent) var upåklagelig.

— Nicolas Sarkozy er en legitim president, valgt uten råtne triks eller nøling, skriver Liberation.

Den frykter likevel de reformene som står for døren.

— Thatcher uten skjørt. Det er bare å forberede seg, skriver avisen.

Den venstreorienterte, katolske avisen La Croix konkluderer slik: – Franskmennene har valgt. Budskapet er klart.

Finansavisen Les Echos skriver at Sarkozy har fått et bredt flertall bak seg for å gjennomføre grunnleggende reform av Frankrike. La Tribune, som også er en finansavis, skriver på sin førsteside at Sarkozy har fått legitimitet til å handle.

- Sjokk

Aviser på venstresiden er på sin side ikke like optimistiske. Under overskriften «Sjokket» kaller kommunistavisen L’Humanité Sarkozys valgseier for en katastrofe for arbeidere og unge mennesker.

Sarkozy vil ha et klart brudd med tidligere politikk som han mener er skyld i Frankrikes voksende utenlandsgjeld, høye arbeidsløshet og store misnøye særlig blant innvandrergrupper.

De planlagte reformene inkluderer store skattekutt, en lov som garanterer et minstetilbud under transportstreiker og påbud for arbeidsløse om å si ja til arbeidstilbud. Han vil også gjøre det vanskeligere for innvandrere å få til familiegjenforening.

Sarkozy overtar som president 16. mai.

En ny meningsmåling viser også at Sarkozys parti UMP ligger et godt stykke foran Sosialistpartiet foran valget på ny nasjonalforsamling i juni, med 36 mot 29 prosent.

VINNER: Nikolas Sarkozy
ERIC GAILLARD