Gårsdagens offentliggjøring av saksdokumentene i tiltalen mot Mijailo Mijailovic gir også et bilde av hvordan situasjonen var inne på stormagasinet NK etter at Anna Lindh var blitt stukket ti ganger med kniv. I dag blir detaljene beskrevet i svenske aviser.

Var bevisst

NKs vaktsjef kom til stedet etter å ha blitt varslet om at en kvinne hadde besvimt i butikken Filippa K. Han så straks at det var Anna Lindh som lå på gulvet, forteller han i vitneavhør. Lindh hadde besøkt hans skole som ungdomspolitiker, og han hadde fulgt hennes karriere siden.

Vaktsjefen beskriver Lindh som matt og blek, men klar i hodet og rolig. Han snakket med Lindh og spurte om hun trodde det lå et politisk motiv bak angrepet.

— Klart det er politisk, svarte den hardt skadde utenriksministeren.

- Anna smilte

Barnelegen Jan Verneholt, som hjalp til med å forbinde de verste blødningene, har også beskrevet Lindh som fullstendig klar. Hun ga ikke uttrykk for å ha store smerter, men legen skjønte at hun var alvorlig skadd.

— Jeg sa: "Anna, vi trenger deg. Dette kommer til å ordne seg". Da så hun på meg og smilte, forteller legen.

Så ikke kniven

Anna Lindhs venninne, Eva Franchell, har fortalt politiet at hun ikke forstod hvor alvorlig skadd Lindh var etter angrepet.

— Han kom med en forferdelig fart, og kastet seg liksom mot Anna. Siden trykket han henne mot veggen, forteller hun.

— Han bokser henne en, to, tre ganger i magen. Det så ikke så forferdelig alvorlig ut for meg, men jeg ble fryktelig forbannet. Jeg roper: "Hva faen gjør du?", og slår ham på armen. Da ser jeg inn i øynene hans en stund. De var fryktelig ekle.

Franchell så ikke at gjerningsmannen hadde kniv, og fikk sjokk da venninnen seg ned på gulvet med blodet pumpende ut av buken.

Her, i varehuset NK, ble utenriksminister Anna Lindh ble knivstukket 10. september i fjor. Foto: Scanpix