Regjeringen sier landet er truet av folk tilknyttet al-Qaida.

Politiet har så langt pågrepet i alt fem personer i forbindelse med terrorangrepene i Glasgow og London de siste dagene. Etterforskningen utvikler seg meget raskt, opplyste politiet på en pressekonferanse søndag.

– Etterforskningen av de tre angrepene utvikler seg ekstremt raskt, sa politiets antiterrorsjef, Peter Clarke, på en pressekonferanse i Glagow.

– Nye opplysninger kommer for en dag time for time.

Al-Qaida-mistanke Statsminister Gordon Brown gjentok søndag enda en gang at britene må innse at landet står overfor en langvarig, vedvarende trussel.

– Det er klart at vi generelt sett har å gjøre med folk som er assosiert med al-Qaida, sa Brown i et TV-intervju.

Hans terrorrådgiver Lord Stevens sier angrepene viser at «al-Qaida har importert taktikken fra Bagdad og Bali til gatene i Storbritannia».

– Ingen tror lenger at dette er noen få, feilorienterte unge muslimer som laster ned opplysninger fra internett og går ut og blir massemordere. Britiskfødte al-Qaida-terrorister har returnert fra Irak og Afghanistan og instruerer lokale celler, sa Stevens, tidligere sjef for Scotland Yard.

Britiske myndigheter har hevet sikkerhetsberedskapen til høyeste nivå og etterforskere jobber for å avdekke mulige nye angrep.

Amatøraktig Terroreksperter sier likevel at terrorforsøkene er blitt amatørmessig utført, og påpeker at det trolig er årsaken til at de ikke lyktes i å forårsake de planlagte massedrapene.

De to bombene i London var fullpakket med spiker som sammen med gass og bensintanker ville blitt til drepende splinter hvis bombene hadde gått i lufta.

– Det er ingen tvil om deres vilje til å ofre seg selv, sier terroranalytikeren Magnus Ranstorp. – Men det kan reises tvil om nivået på forberedelsene og iverksettelsen.

Den desperate taktikken brukt i Glasgow antyder ifølge Ranstorp at angrepet kan ha blitt iverksatt i stor hast av menn som følte at det bare var et spørsmål om tid før etterforskerne banket på døra deres. Det samme kan gjelde andre.

– Det kan være en celle til der ute, men de kjenner nok at det brenner under føttene på dem, sier han med tanke på den intense etterforskningen.

Arrestert i Liverpool Britisk politi opplyste søndag at de har pågrepet en person i Liverpool i forbindelse med terrorsituasjonen. Det ble gjennomført razziaer mot to andre bygninger i byen, ifølge en kunngjøring fra politiet.

Personen er den femte som er pågrepet i forbindelse med angrepet på flyplassen i Glasgow lørdag og bombefunnene i London fredag.

I alle tre hendelsene dreier seg om biler fylt med eksplosiver. Ingen av bilbombene i London gikk av. På Glasgow-flyplassen brøt det imidlertid ut brann like ved køene av reisende foran innsjekkingsskrankene da en jeep ble kjørt rett inn i hovedinngangen.

Ikke skotskfødte To menn ble pågrepet etter angrepet mot flyplassen. Den ene av dem behandles på sykehus for store brannskader, og tilstanden hans betegnes som kritisk. Ingen andre ble skadd i angrepet.

Ifølge Skottlands justisminister, Kenny MacAskill, er de to som ble arrestert på flyplassen ikke født og oppvokst i Skottland.

Skotsk politi gjennomsøkte flere hus nær Glasgow søndag morgen. I tillegg ble to personer pågrepet av britisk antiterrorpoliti i Cheshire i Nord-England natt til søndag, i en operasjon der også styrker fra London og Birmingham deltok.

En mistenkelig bil ble sprengt i lufta av politiet på parkeringsplassen utenfor Royal Alexandra Hospital i Paisley, ifølge Sky News. Politiet sier bilen hadde tilknytning til angrepet mot Glasgow flyplass. Bilen ble sprengt som en sikkerhetsforanstaltning. (©NTB)

Politiets etterforskere på flyplassen i Glasgow.
DAVID MOIR