Dermed havnet 26-åringen, som tidligere ledet Studentersamfunnet i Bergen, tett på den eskalerende konflikten mellom Israel og Palestina. Skummelt tett. Tetlie kom til Tel Aviv i første halvdel av oktober, for å ta en mastergrad i statsvitenskap.

— Absurd å være så tett på

En rakett avfyrt av militante palestinere i Gaza landet torsdag ettermiddag i strandområdet utenfor Tel Aviv. I tillegg landet en rakett i byen Rishon LeTzion, 15 kilometer sørøst for Israels økonomiske sentrum.

— Det er jo absurd å være så tett på der en rakett slår ned.

SATT HER DA ALARMEN GIKK: På kafeen til høyre satt Kaia Tetlie da flyalarmen gikk i Tel Aviv torsdag ettermiddag. - Etter en stund begynte folk å trekke inn. Det gikk rolig for seg, heldigvis. Hadde det blitt panikk, ville jeg nok blitt mer urolig, sier Tetlie.
Privat

Ikke siden Gulf-krigen i 1991, altså mer enn 20 år siden, er det kommet et rakettangrepet mot Tel Aviv, som er Israels største by. Ingen skal ha blitt skadet. Men i den eskalerende konflikten, der Israel forlengst har truet med bakkestyrker, er symboleffekten enorm: Angrepene viser at militante palestinere på Gazastripen kan nå mål dypt inne i Israel.

  • LES OGSÅ: RAKETT LANDET DYPT INNE I ISRAEL — Da luftsirenene gikk av, satt jeg ute på en kafé. Først lurte jeg på om jeg hørte rett, eller om det var noen sirener. Så begynte folk å trekke inn i kafeen. Det gikk rolig for seg, heldigvis. Hvis det hadde blitt panikk, hadde jeg nok blitt mer urolig, sier Tetlie.

Drønn

Etter et minutt-halvannet inne på kafeen, kom det plutselig et drønn.

— Det hørtes ut som en eksplosjon. Så gikk luftalarmen av, og folk satte seg ut igjen på kafeen, som om ingenting hadde skjedd, forteller 26-åringen, opprinnelig fra Lofoten.

Selv fant Tetlie ut at det tryggeste var å bevege seg hjemover. Hun bor i en kjeller i Jaffa, helt sør i Tel Aviv.

Dro hjem til kjelleren

— Jeg fant ut at det var tryggest å komme seg tilbake til kjelleren. Vel hjemme satte jeg meg ned for surfe etter nyheter om det som hadde skjedd. I 19-tiden opplyste den israelske hæren, IDF, at det hadde vært et angrep mot Tel Aviv, men at ingen missiler hadde landet på land. Samtidig sa de at alle innbyggerne i det sentrale Israel måtte forberede seg på en urolig natt.

En halvtime etterpå hørte hun imidlertid mer bekymringsfulle meldinger fra israelsk politi.— De gikk ut på at raketter hadde landet i åpne områder i nærheten av Tel Aviv. Det var vanskelig for meg å skjønne hvor de hadde landet, og hvor nær de var.

- Natt i spenning

Tetlie bedyrer at hun ikke er overbekymret. Men hun har holdt seg i kjellerleiligheten sin hele torsdag kveld, og kommer til å sove på vakt.

— Jeg er klar til å hoppe i skoene i natt , for å si det sånn. Og jeg vil ha døren åpen inn til soverommet, for å høre luftalarmen hvis den går av, sier 26-åringen.

— Det blir en natt i spenning, men jeg håper jeg får sover godt.

- Hva tenker du om det som skjer nå?

«For jævlig»

— Ærlig talt synes jeg situasjonen er for jævlig på begge sider. Det er en evig runddans, helt uten vinnere. I denne konflikten er det kun tapere.

- Kommer du til å dra hjem?

— Nei, det er jo her jeg har lyst til å være. Og jeg har lyst til å bli ferdig med graden min. Jeg håper bare at ting roer seg. Venner, og spesielt familie, synes det er skummelt at jeg er her.

Går mot større krig

Etter vel et døgn er det israelske angrepet mot Gazastripen, som begynte onsdag, i ferd med å utvikle seg til en større krig - og risikoen for en opptrapping er stor, skriver NTB.

Israels forsvarsminister Ehud Barak sa torsdag at den palestinske militsen på Gazastripen vil måtte betale en pris for angrepet mot Tel Aviv. Baraks talsmann sa at ministeren har godkjent innkalling av 30.000 soldater fra reservestyrken.

18 drepte på under ett døgn

Situasjonen i Midtøsten er svært spent etter at konflikten mellom Israel og palestinske Hamas har krevd minst 18 liv, 15 palestinere og tre israelere, på mindre enn et døgn.

Den radikale, palestinske gruppen Islamsk hellig krig tok umiddelbart på seg ansvaret for angrepet mot Tel Aviv, som har vel 400.000 innbyggere.

— Det som venter, blir større, advarer gruppen.