Krister Hoaas, Ken Rossland og NTB

Euroavstemningen i Sverige går som planlagt søndag, opplyste statsminister Göran Persson på en pressekonferanse ved 12-tiden.

Utfallet av det dramatiske overfallet på Sveriges utenriksminister i går ble det verst tenkelige. Hele onsdag kveld og natt har Anna Lindh ligget på operasjonsbordet mens legene på Karolinske sjukhuset i Stockholm forsøkte å redde henne. Med Anna Lindhs død har Sverige mistet en av sine mest anerkjente og profilerte politikere.

— Det er med stor sorg jeg har mottatt beskjeden om at Sveriges utenriksminister Anna Lindh døde kl. 05.29 av de skader hun fikk av gårsdagens attentat, åpnet en sterkt preget den svensk statsministeren, Göran Persson, pressekonferansen kl. 09.15.

Sveriges populære utenriksminister Anna Lindh har vært sentral i svensk politikk i flere tiår og ble regnet som en naturlig etterfølger når Göran Persson velger å gå av som partileder.

— Våre tanker går til Annas familie, make, barn og nærmeste. Det føles uvirkelig. Det er vanskelig å forstå. Anna var jo nettopp blant oss, engasjert, kvikk, tilstede.

— Mens hun var i full gang med å overbevise folk på gater og torg, blir hun revet fra oss, midt i sitt demokratiske arbeid, det som hun satte så stor pris på, sa han videre.

Göran Persson trakk frem den store respekten Anna Lindh nøt, både nasjonalt og internasjonalt. Hun var kjent for sitt engasjement, sin nærhet og sin store kunnskap, sa statsministeren.

-Anna Lindh har forlatt oss, familien har mistet en mor og en ektemann, sosialdemokratiet har mistet en av sine skikkeligste politikere, regjeringen har mistet en skikkelig statsråd og en god arbeidskamerat, sa Persson.

Han la videre vekt på at Sverige har vært og fortsatt bør være et åpent samfunn.

— Vårt land er kjent for sin åpenhet - et demokratisk samfunn hvor nærheten er og skal være stor. Et tolerant samfunn - unikt i verdenssammenhengen. Anna Lindh var et forbilde for dette, sa Persson.

Han la stor vekt på at de demokratiske verdier og idealer sto sentralt for Anne Lindhs politiske virke. - Fred og solidaritet var hennes viktigste sak.

— Hun ville ha et samfunn hvor alle kan ferdes fritt - også en utenriksminister. Det demokratiske samfunnet kan aldri beskyttes uten at vi slutter opp om de verdier vi vil skal prege Sverige. Å kjempe for disse verdiene er den beste måten vi kan ære minnet om Anna Lindh.

— Sverige og sosialdemokratene har mistet en av sine beste. Sverige har mistet et av landets viktigste representanter og Sveriges ansikt utad.

Göran Persson ga uttrykk for at attentatet på Anna Lindh skader tillitten i samfunnet. - Derfor er det viktig at dette oppklares raskt, la han til.

Lindh har markert seg som en av forkjemperne for at Sverige skal slutte seg til den europeiske valutaunionen og er Sveriges ukronede ja-dronning. I sommer har hun gjennomført et heseblesende program, spekket med taler og arrangementer ulike steder i landet.

Den 46 år gamle tobarnsmoren Anna Lindh ble utenriksminister i oktober 1998 etter at hun hadde gjort en rask karriere i det sosialdemokratiske partiet. Med sine klare kommentarer og analyser av internasjonale spørsmål ble hun raskt nevnt som en mulig etterfølger til statsminister Göran Persson.

Lindh har tatt til orde for vidtrekkende reformer i EUs holdning til menneskerettigheter, og er også kjent for å ha et mer uredd syn på flere internasjonale spørsmål enn sine nordiske kolleger.

I forbindelse med USAs angrep på Irak karakteriserte hun president George W. Bush som "en ensom rytter", og hun har også kommet med kritikk av Italias president Silvio Berlusconi.

— Hun har vært en meget populær og dyktig utenriksminister, sier Peter Eriksson som er gått i spissen mot regjeringens kamp for å få Sverige inn i det europeiske valutasamarbeidet. -Hun har markert Sveriges profil i utlandet i EU og hun er kjent som en dyktig forhandler, sier han.

Kong Carl Gustaf sa dette til pressen klokken 11.50:

— Jeg har kjent Anna Lindh i mange år. Gjennom sitt arbeid som miljøvernminister og utenriksminister er hun den i regjeringen som jeg har hatt lengst kontakt med. Jeg kjenner henne fra reiser vi har gjort sammen for Sverige. Hun nyter stor respekt for sitt omfattende engasjement. Hun var en skattet person og politiker. Ikke gare i Sverige, men også utenfor vårt lands grenser. I denne stund tenker jeg spesielt på Anna Lindhs ektemann og barn, sa kong Carl Gustaf.

HÅVARD BJELLAND