JAN LUND

London

Liket av Ali Hassan Al-Majid er blitt identifisert som et av ofrene fra bombingen av en bygning midt i Basra.

Al-Mahid var ansvarlig for gassangrepet som drepte 5.000 kurdere i 1988. Han har siden vært kjent og fryktet for sitt brutale regime i det sørlige Irak, der befolkningen er blitt hardt straffet for det mislykkede opprøret mot Saddam Hussein etter Golfkrigen.

Britiske spioner har tilsynelatende fått kjennskap til al-Majids hemmelige oppholdssted. Lørdag ble bygningen lagt i ruiner. Ifølge lederen av de britiske styrkene i området, Brian Burridge, ble bygningen presisjonsbombet mens hele den øverste militære ledelse var samlet til stabsmøte.

Invasjonen av byen ble innledet i timene etter bombeangrepet. Minst 4.000 britiske soldater skal nå være inne i det sentrale Basra, og det er blitt sendt fallskjermtropper inn i den gamle byen. I de smale gatene er det ikke plass til kampvogner, og derfor foregår operasjonene nå fra hus til hus.

Den forholdsvis smertefrie okkupasjonen av Iraks nest største by med 1,5 millioner innbyggere kan henge sammen med hjelp fra en høytstående militærperson, som har gått i britisk tjeneste. I krigens første dager gikk det rykter om at en irakisk general hadde gått over på invasjonsstyrkenes side. Opplysningene ble siden avvist som propaganda. Men i går opplyste The Times at en ikke navngitt irakisk senior militær leder har fått asyl i Storbritannia og vil bli hjulpet til en ny identitet.

Både forsvarsdepartementet og Downing Street avviser å kommentere opplysningene.

FUNNET DØD? Lørdag ble bygningen som var Ali Hassan Al-Majids tilholdssted i Basra bombet. Britiske styrker hevdet i går at Saddam Husseins fetter er død. Amerikanske talsmenn kunne ikke bekrefte opplysningene.

ARKIVFOTO: REUTERS