• Jeg er opptatt av å avdekke kirkens løgner, sier tidligere mormoner, Nick Humphrey.

— Kirken sier alltid at de skal gjøre en ting, men bak lukkede dører gjør de som de vil, sier den norsk-amerikanske eksmormoneren Nick Humphrey.

Humphrey er dataprogrammerer og var med å etablere kirkens nettsider i Norge. Nå er han webmaster for exmormonfoundation.org.

Det er ved hjelp av ham at BT får tilgang til de norske navnene i enorme navnedatabasen familysearch.org. Han har selv vært stand-in i dåp for avdøde.

— Ja, jeg var med på det mange ganger da jeg var yngre. Det er som oftest ungdom som får oppgaven med å være stand-in. Når du kom til tempelet fikk du en lapp med et navn på – du aner ikke hvem det er. Man tror man gjør en god gjerning, at man hjelper noen, sier Humphrey.

- Fungerer ikke

Helen Radkey har i tyve år gravd i LDS-kirkens databaser for å avsløre praksisen med å døpe kjente, avdøde mennesker. Tidligere i vår skapte hun stor oppstandelse da hun avslørte at Wall Street Journal-journalisten Daniel Pearl, som ble kidnappet og halshugget i Pakistan, var døpt postmortem i kirken.

Pearls familie, som er jødiske, visste ingenting. Radkey avslørte også at kirken hadde døpt foreldrene til nazi-jegeren Simon Wiesenthal. LDS-kirken ba offentlig om unnskyldning for disse hendelsene, men fastholdt at det var et resultat av individuelle medlemmers regelbrudd.

— Alt dette har skjedd de siste årene, selv om kirken har lovet at de skal stramme inn, og medlemmene bare, på papiret, har tillatelse til å døpe nære slektninger som er døde, altså foreldre, barn, og søsken, sier Radkey til bt.no på telefon fra Utah.

— Dåpen av Wiesenthals foreldre og Pearl viser at systemet ikke fungerer godt nok.

Overrasket over Manus

Radkey er overrasket over at seremoniene for den norske krigshelten Max Manus alle ble gjort i løpet av det siste året. Hun mener dette er ytterligere bevis for at praksisen med å døpe kjente navn som ikke tilhører kirken fortsetter, selv om de hevder å ha fått bukt med problemet.

— Den siste seremonien for Manus ble gjort 24. mars i år. Det er etter at kirken nok en gang forsikret om at de ville stramme inn, sier Radkey, som selv gikk ut av mormonerkirken på syttitallet. Kirken har anklaget henne for å drive en kampanje mot mormonerne.

— Problemet er at kirken selv ikke vil gå ut med denne typen informasjon, så den må komme fra oss. De har lukkede databaser der de bruker navn på mennesker som tilhører andre familier, familier utenfor kirken. Familien til Max Manus har faktisk rett på å vite at kirken har gått bak ryggen deres og døpt faren deres.

LDS-kirken har ikke villet kommentere dåpen av blant annet Kong Olav og Max Manus til Bergens Tidende utover en standard formulering i en epost.

Fikk depresjoner

Nick Humphrey vokste opp som mormoner i delstaten Washington, og tilbrakte to år som misjonær i Norge. Senere giftet han seg med en norsk kvinne og flyttet hit. Først i 2009 gikk han ut av kirken. Nå er han en aktiv eksmormoner, opptatt av å være et korrektur til informasjonen kirken sprer.

— All informasjon er basert på deres egne historiske dokumenter. Jeg er opptatt av å avdekke kirkens løgner, både til verden og til sine egne medlemmer, sier Humphrey, som mener han er blitt manipulert av kirken.

— Jeg føler meg lurt. Kirken tåkelegger historien og forvrenger sannheten. Det er en følelsesmessig manipulasjon, som gjorde at jeg levde i konstant skam og frykt for å være en synder, sier han.

Selv opplevde han det som en stor lettelse å gå ut av kirken, som han sier gjorde ham psykisk syk.

— Nå er jeg lykkelig. Jeg er fri for angsten og depresjonene, sier han.

- Hvorfor er du så opptatt av å arbeide mot kirken nå?

— Fordi jeg mener det de driver med er farlig, det er ikke sunt. Det er svært strenge regler for livsførsel og mange sliter med depresjoner, sier han.

Ubehagelige sannheter

Mange mener at mormonerkirken vil bli mer allment akseptert som følge av Mitt Romneys presidentkandidatur. Humphrey tror imidlertid søkelyset kan ha en motsatt effekt.

— Nei, tvert imot tror jeg at søkelyset vil avdekke en del ubehagelige sannheter, sier han.