Samtidig innrømmer Kina for første gang at sikkerhetsstyrker har skutt mot tibetanske demonstranter.

Tusenvis av soldater ble sett i Tibets hovedstad Lhasa torsdag, og det kom meldinger om en storstilt militær mobilisering.

— Det er mange sikkerhetstjenestemenn i gatene. Kinesiske styrker går fra dør til dør. Det er svært spent, sier en ikke navngitt kilde på telefon fra Lhasa til AFP.

Lange kolonner med militærkjøretøyer ble sett på veiene i Tibet, og styrker strømmet også inn i flere naboprovinser.

— En av kolonnene var nesten to kilometer lang og besto av om lag 200 kjøretøyer. Det var 30 soldater i hvert kjøretøy, sa den tyske Die Zeit-journalisten Georg Blume som er i Lhasa, torsdag.

BBC-korrespondenter melder at de så over 400 militærkjøretøyer på hovedveien til regionen, noe som skal være den største mobiliseringen siden uroen begynte.

- Skjøt i selvforsvar

Kinesiske myndigheter innrømmet torsdag for første gang at det ble skutt mot tibetanske demonstranter i den sørvestlige Sichuan-provinsen under urolighetene søndag.

Det statlige nyhetsbyrået Xinhua skriver at sikkerhetsstyrker skjøt og såret fire demonstranter i selvforsvar under demonstrasjoner i Ngawa, hvor det bor mange tibetanere.

Menneskerettighetsaktivister sier på sin side at minst åtte personer ble drept av sikkerhetsstyrker under demonstrasjonene i Ngawa.

Bekymret

Dalai Lama er bekymret for at mange er drept eller såret under den kinesiske hærens aksjoner mot demonstranter i Tibet.

— Jeg er virkelig bekymret for at det er mange ofre, sa den åndelige lederen torsdag.

— Vi kjenner ikke til de eksakte tallene. Noen sier det er seks, andre sier 100, men mange steder er blitt avskåret fra omverdenen. Det er forflytninger av kinesiske styrker. Jeg er virkelig redd det har vært mange ofre, sa Dalai Lama.

Ifølge den tibetanske eksilregjeringen er minst 99 mennesker drept i uroen den siste uka.

Kinesiske myndigheter har på sin side sagt at 13 uskyldige sivile ble drept av opprørere.

- Reell utvikling

Dalai Lama gjentok også at han er villig til å møte Kinas ledere, inkludert president Hu Jintao. Men han vil ikke reise til Beijing for slike møter med mindre det er en «reell utvikling».

Dagen før omtalte Kinas utenriksdepartement Dalai Lama som «en politisk flyktning som er involvert i aktiviteter for å splitte Kina kamuflert som religion».

Kinesiske myndigheter sier at de har pågrepet 24 personer for å ha deltatt i opptøyene i Tibets hovedstad Lhasa i helgen.