– Det er et mål at dette besøket kan bidra til at norske bedrifter får enda flere oppdrag, sier Giske som mandag besøker et av Kinas største og mest moderne skipsverft, Waigaoqiao i Shanghai. Verftet bygget 22 skip i 2008, og har for tiden flere supertankere under bygging for John Fredriksen-eide Frontline.

Bygger «norsk»

Frontline-tankerne har norsk utstyr om bord, blant annet livbåter fra Norsafe, alarm— og overvåkingssystem fra Kongsberggruppen/Norcontrol og brannslukkingsutstyr fra Unitor.

– Det er gledelig at Frontline har valgt å bruke så mye norsk utstyr om bord. Det er samtidig viktig å jobbe for at flere norske utstyrsprodusenter kommer inn på det kinesiske markedet nå som tyngdepunktet i verdensøkonomien er i ferd med å flytte seg mot Asia, sier Giske.

Glad for hjemflagging

Supertankeren «Front Cecilie» som for tiden er under bygging ved Waigaoqiao, er en av fire farkoster som Frontline og Golden Ocean nå flagger hjem til Norge.

Det synes Giske er stas:

– Regjeringen fører en offensiv maritim politikk der målet er å etablere Norge som en verdensledende maritim nasjon. At John Fredriksen og hans selskaper velger å flagge fire skip hjem har en enorm signaleffekt. Det er viktig for hele den maritime næringen å ha en stor flåte på norsk flagg, for det styrker hele den maritime klyngen, sier Giske til NTB.

Giske sier at hele næringa representerer en sysselsetting på 100.000 arbeidsplasser og en verdiskaping på 100 milliarder kroner.

TIL KINA: Trond Giske.