Det er uklart om noen annen har overtatt makten i det lukkede landet.

En talskvinne for etterretningstjenestene i Washington sa tirsdag at mye tyder på at Kim har fått helseproblemer og at han kan være slagrammet. Den nordkoreanske lederen uteble samme dag fra en parade som markerte den nordkoreanske statens 60-årsjubileum.

Pressetalskvinne Dana Perino i Det hvite hus ville verken bekrefte eller avkrefte påstanden om at Kim Jong-il har fått slag.

– Vi har ingen opplysninger om dette spørsmålet, sa hun til mediefolk i Washington tirsdag.

«Sammenbrudd»

Sør-Koreas største dagsavis Chosun Ilbo skrev tirsdag med henvisning til en diplomatisk kilde at Kim ble rammet av et sammenbrudd i august i år. Ifølge avisen tror diplomater at den 66 år gamle nordkoreanske lederen lider av en kronisk sykdom.

Men ifølge den amerikanske etterretningens talskvinne er det ikke noe som tyder på at en an-nen person har overtatt statsroret i den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang. Det har heller ikke vært tegn til maktkamp, framholdt hun.

– Vi er nokså sikre på at Kim sliter med helsen, og i øyeblikket kan det se ut som om det drei-er seg om en slag. Det ser ut til at han ble syk en eller annen gang i løpet av de siste par uke-ne, sa talskvinnen videre.

Uteble

Alarmklokkene begynte å ringe da Kim Jong-il uteble fra den storstilte paraden til markering av Nord-Koreas 60-årsdag tirsdag. Han sto helt sentralt under de tilsvarende feiringene av 50— og 55-årsdagene for hans far, Kim Il-sungs, grunnleggelse av den nordkoreanske staten.

Sørkoreansk etterretning har tidligere hevdet at Kim Jong-il både lider av diabetes og har hjer-teproblemer. En japansk ekspert på Nord-Korea, Toshimitsu Shigemura, går ett skritt lenger og hevder at Kim i virkeligheten er død.

Professor Shigemura er ifølge nyhetsbyrået AP overbevist om at den nordkoreanske lederen døde i 2003. Regimet i Pyongyang har siden da brukt dobbeltgjengere for å overbevise folket om at Kim fortsatt lever, sier han.

Nord-Koreas øverste leder Kim Jong-il (i midten) fotografert under et besøk ved en militær-avdeling på ukjent i det lukkede landet. Datoen da bildet ble tatt er heller ikke oppgitt, men det skal være ganske nytt.
SCANPIX
Nord-Koreas øverste leder Kim Jong-il (i midten) besøker soldater på et ikke nærmere angitt sted i den lukkede kommuniststaten. Ifølge amerikansk etterretning tyder mye på at Kim er syk, og at han kan være rammet av slag.
SCANPIX
Den nordkoreanske lederen Kim Jong-il smiler bredt på et fotografi tatt under hans møte med Russlands daværende president Vladimir Putin i den østrussiske byen Vladivostok i august 2002. En japansk professor mener at Kim er død.
SCANPIX