SOLDATER VELKOMNE: Oleg Kornienko er glad for at de russiske soldatene kom for å «holde ro og orden» på Krim.  Selv stiller han og mange andre  ukrainere i «selvforsvarsstyrken» for å hindre uro.
RUNE PETTER NESS

47-åringen står sammen med en gruppe på 10-15 mann utenfor hovedkvarteret til det ukrainske militæret på Krim-halvøyen. På det andre siden av gaten står fire fem bevæpnede og maskerte russiske soldater ved en militær lastebil uten kjennemerker.

«Selvforsvaret»

Oleg og karene kaller seg «selvforsvarsstyrken». De er ubevæpnet og går i sivile klær. På armen eller brystet har de bånd med fargene til Krims flagg — akkurat de samme fargene som Russlands flagg for øvrig - eller det gule og svarte St. Georgsbåndet, til minne om seieren i 2. verdenskrig.

TAUSE TILSTEDE: De russiske soldatene ved det militære hovedkvarteret til de ukrainske styrkene på Krim sier ikke et ord når journalister nærmer seg.
RUNE PETTER NESS

— Bra med russiske soldater

— Det er positivt at de russiske soldatene er her. De skaper ro og orden, akkurat som oss i selvforsvarsstyrken, sier Oleg.

Han mener det er kaos i resten av Ukraina - og at oppstanden på Maidan-plassen var planlagt av EU og USA.

- Krim må selv bestemme

— Det er en forferdelig kriminalitet ellers i Ukraina nå. Jeg var ikke begeistret for Janukovitsj-regimet, men det var bedre enn det som tok over.

- Hva bør bli Krims fremtid?

— Det skal folkeavstemningen 30. mars avgjøre. Jeg tror resultatet blir positivt. Enten at Krim får mer selvstyre, full selvstendighet - eller tilknytning til et annet land.

BOOST: Vladmir Ivanovitsj styrket moralen i «selvforsvarsgruppen» med å lese opp uttalelser som deres motstandere, nasjonalister i Høyre sektor, hadde kommet med.
RUNE PETTER NESS