Kamper har brutt ut i Donetsk, de pro-russiske separatistenes viktigste by.

Donetsk ligger ca. 60 km fra stedet der MH17 ble skutt ned med 298 mennesker om bord torsdag. Mens FNs sikkerhetsråd i New York mandag diskuterer en resolusjon om hvordan flykatastrofen skal granskes og tilgangen til ulykkesstedet sikres, fortsetter krigføringen på bakken mellom separatister og regjeringsstyrker.

Det har vært eksplosjoner ved jernbanestasjonen i millionbyen Donetsk og artilleri-ild, og flere stridsvogner er ute i gatene.

Uklart om kamper i sentrum

En talsmann for opprørerne i Folkerepublikken Donetsk sier til Reuters at regjeringsstyrker prøver å innta byen.

Den ukrainske hæren sier at de har sikret kontrollen over flyplassen, som ligger i utenfor bykjernen. Ukrainas nasjonale sikkerhetsråd benekter over Reuters at de har utført noen operasjoner inne i sentrum.— Vi har strenge ordrer om ikke å benytte luftangrep og artilleri i selve byen. Dersom det er kamper i byen, har vi informasjon om små, selvorganiserte grupper som kjemper mot terroristene, sa sikkerhetsråd-talsmann Andriy Lysenko på en pressekonferanse mandag.

Regjeringsvennlige militser, som Donbass-bataljonen og Dnepr-bataljonen, har bidratt til kaoset som preger krigføringen i Øst-Ukraina.

- Kiev har sympatien

Indra Øverland, som leder NUPIs forskningsgruppe for Russland og Eurasia, tror regjeringen i Kiev vil benytte anledningen etter flykatastrofen til å gå på offensiven militært.

— De har den internasjonale sympatien på sin side etter det som har skjedd. Og oppmerksomheten er rettet mot hva som skjer på ulykkesstedet, med transporten av de omkomne og med granskingen. Det gir president Porosjenko større handlingsrom militært, sier Øverland.

Opprørerne var på defensiven allerede før den katastrofale nedskytingen av MH17, og har de siste ukene mistet kontrollen over flere byer i øst.

— Etter flystyrten er det blitt vanskeligere for Russland å støtte opprørerne aktivt militært, fordi det nå er et veldig fokus på hva som krysser grensen av personell og utstyr. Nedskytingen har kanskje også virket motiverende på de ellers dårlig trente ukrainske styrkene, sier Øverland.

FN-resolusjon er ventet

Det er ventet at FN-resolusjonen vil fordømme nedskytingen av flyet, kreve at de som stod bak må stilles til ansvar, og at væpnede grupper ikke må hindre tilgangen til ulykkesområdet. Russland er en av statene med vetorett i FNs sikkerhetsråd, og det er ventet at resolusjonen ikke vil si noe presist om hvem som stod bak flystyrten.

— Uansett tror jeg ikke at en FN-resolusjon er så viktig. Men for politikere i landene som har mistet mange borgere, som Nederland, Australia og Storbritannia, er det viktig å vise seg offensive, sier NUPI-forsker og Russland-ekspert Øverland.

USA peker på Russland

USAs utenriksminister John Kerry har sagt at det er «ganske klart» at våpensystemet som ble brukt til å skyte ned MH17 kom fra Russland.

EU-stormakten Tyskland har så langt vært mer forsiktige i språkbruken mot president Putin og Kreml. Også EUs sanksjoner mot Russland er mindre omfattende enn USAs.

— De økonomiske relasjonene mellom Russland og EU er langt sterkere enn mellom Russland og USA. Dermed blir også egenkostnadane med sanksjoner også større for EU enn for amerikanerne, sier Øverland ved NUPI.

EU skal drøfte ytterligere sanksjoner tirsdag.

Det er fortsatt uklart hvor de omkomne etter flystyren vil bli fraktet. Brorparten av ofrene er lastet om bord i jernbanevogner med kjøleaggregater i den opprørerkontrollerte byen Torez. OSCE-observatører og internasjonale rettsmedisinere fikk mandag tilgang til vognene, men visste ikke om planen er å ta regjeringskontrollerte Kharkiv, slik regjeringen i Kiev ønsker, eller til opprørerbastionen Donetsk.