Men denne løsningen vil i så fall bare omfatte de mest akutte problemene, sa Annan i tirsdag. Det vil ta kenyanerne minst ett år å legge skadene etter en måned med vold og kaos bak seg, fremholdt han i Nairobi tirsdag.

– Vi har tillit til at problemene kan løses i løpet av et år. Og de mest påtrengende politiske problemene, det vi kaller de kortsiktige problemene, kan løses innen fire uker om ikke før, sa den tidligere FN-sjefen Kofi Annan.

Advarer

Men samme dag advarte Sør-Afrikas regjering om at krisen i Kenya kan få katastrofale følger for hele Afrika, hvis forhandlingene mislykkes. USAs utenriksminister Condoleezza Rice slutter seg til kravet om en fredelig løsning på krisen.

Selv om både president Kibaki og opposisjonsleder Odinga sier de er oppsatt på å finne en løsning, fortsetter hatangrepene mellom landets ulike stammer. Kenyanske myndigheter har for første gang skutt fra helikoptre i et forsøk på å spre en folkemengde som terroriserte folk fra en rivaliserende stamme i byen Naivasha i Riftdalen, forteller øyenvitner.

– Folkemengden lar seg ikke styre, og vi ønsker å spre dem. Det er derfor vi bruker helikoptre, sier en politioffiser. Det er foreløpig ikke kjent om noen ble drept eller såret i angrepet, og politiet hevder at det kun ble brukt gummikuler. Tirsdag ble det meldt om minst 22 nye drepte i voldshandlinger andre steder i Kenya.

Grusomheter

Øyenvitner forteller om grusomme overgrep: I Kibera-slummen ligger menn på bakken og vrir seg i smerte etter å ha blitt omskåret med tvang. I byen Nakuru i Riftdalen ligger en mor blødende på bakken, mens babyen hennes sitter på en stol like ved og skriker. I Naivasha kommer en mann til en klinikk med en pil gjennom hodet.

Den sterkt tilspissede konflikten ser nå også ut til å ha krevd livet til en politiker: Melitus Were, som tilhørte opposisjonen, ble skutt av to menn idet han var på vei hjem til boligen sin i en Nairobi-forstad natt til tirsdag.

Den økende etniske volden har fått FNs spesialrådgiver Francis Deng til å advare landets politikere om at de kan bli holdt ansvarlige for brudd på folkeretten. Deng er satt til å forebygge folkemord, og han sender nå eksperter til Kenya for å undersøke situasjonen.

FIRE UKER: - Vi håper at de mest påtrengende politiske problemene kan løses innen fire uker, sier tidligere FN-sjef Kofi Annan.
POOL
I BRANN: Ungdommer fra kikuyu-stammen satte fyr på eiendeler som tilhører folk fra luo-stammen i byen Naivasha i dag. Kenyanske myndigheter brukte tirsdag for første gang helikoptre mot gjengen som har herjet i landet den siste tiden.
ANTONY NJUGUNA
TÅREGASSGRANAT: Opposisjonsleder Raila Odinga viser frem en tåregassgranat som skal ha blitt brukt mot mennesker som tirsdag morgen sørget over den drepte politikeren Melitus Were. Odinga skal nå forhandle med president Mwai Kibaki, men han krever fortsatt at valget i romjula erklæres ugyldig.
Thomas Mukoya
SLÅSS I SLUMMEN: Væpnede gjenger begynte å slåss i Kibera-slummen i Nairobi etter at en opposisjonspolitiker ble drept natt til tirsdag. Opptil sju mennesker ble drept i kampene, og flere fikk store skader etter å ha blitt omskåret ved tvang.
NOOR KHAMIS