De siste dagene har serbiske nasjonalister ødelagt to tilstelninger som skulle markere gjenreisingen av moskeer som ble ødelagt under krigen i Bosnia 1992-95, i byene Trebinje og Banja Luka. Mandag holdt steinkastende serbere nær 300 bosniske politikere og vestlige diplomater innesperret i flere timer i en bygning i Banja Luka. Minst 30 mennesker ble skadd. Det samme skjedde i Trebinje lørdag.

Den britiske ambassadøren Graham Hand la skylden på Det serbiske demokratiske partiet (SDS), som ble stiftet av Karadzic.

SDS ble største parti i den serbiske delrepublikken i Bosnia ved valget i november. Partiet hevder selv at den krigsforbrytertiltalte Karadzic ikke lenger har noen innflytelse. Det mener derimot USAs ambassadør Thomas Miller. Den bosnisk-serbiske presidenten Mirko Sarovic og visepresident Dragan Cavic ga klart inntrykk av å representere partiet til Karadzic da de besøkte USA i april, ifølge Miller.

Opptøyene i Banja Luka var åpenbart godt planlagt. På forhånd var det delt ut løpesedler i byen med oppfordring om å protestere mot grunnsteinnedleggelsen til Ferhadija-moskeen, som ble sprengt i lufta av serberne i 1993.

— Serbiske brødre, islamske horder vil angripe byen vår med støtte av internasjonale representanter, sto det på løpesedlene.

Soldater fra fredsstyrken SFOR får kraftig kritikk for ikke å ha grepet inn for å stanse mobben.

(NTB)