Opprørspoliti i Zimbabwe avfyrte lørdag tåregass og slo utålmodige velgere i en forstad i Harare og såret minst 12 under presidentvalget som pågår i Zimbabwe.

Politiet skal også ha skutt i luften med skarpt i et forsøk på å få folk til å spre seg i forstaden Kuwadzana.

— Vi advarte tidlig om at kapasiteten kunne bli for dårlig ettersom antall registrerte velgere var høyt, sier Kåre Vollan til NTB.

Ifølge Vollan er den offisielle forklaringen at de måtte redusere antall valglokaler på grunn av økonomi.

–Myndighetene har sagt at de skal øke staben på stemmestedene, men det gjenstår å se om det blir gjennomført, sier Vollan.

Han bekrefter at stemningen har vært amper etter at folk har stått i køer i fem til seks timer for å stemme.

Køen, som hadde begynt å danne seg allerede ved 4-tiden lørdag morgen, hadde talt over 3.000 velgere i løpet av formiddagen. Men ifølge velgere er antall valglokaler halvert i Harare, der opposisjonspartiet Bevegelsen for demokratisk endring (MDC) har stor støtte.

De første meldingene tyder på et stort oppmøte, både i hovedstaden Harare og i flere andre større byer.

Kampen står mellom president Robert Mugabe som har vært ved makten i 22 år og den tidligere fagforeningslederen Morgan Tsvangirai.

Hindringer

Tidlig lørdag ettermiddag ble det meldt fra opposisjonen MDC at regjeringspartiet prøver å forsinke valget.

— Vi har informasjon om at valgbestyrerne har gitt instrukser til valgfunksjonærene i de urbane valgkretsene om å forsinke valgprosessen, sa talsmann for MDC, Learnmore Jongve, på en pressekonferanse.

Ifølge Jongve hadde kun 400 personer i gjennomsnitt klart å stemme ved hvert stemmelokale i Harares største forstad Chitungwiza i løpet av valgets første fem timer.

Velgerne i de urbane strøkene utgjør over en million av de totalt 5,6 millioner velgerne. Det er ventet at opposisjonen MDC vil få stor støtte i disse områdene.

40 av MDCs valgfunksjonærer er blitt utsatt for fysiske ydmykelser, som har ført til at minst 52 prosent av valglokalene på landsbygda mangler valgfunksjonærer for MDC.

Utstyrt med nistepakker og pledd møtte zimbabwiske velgere sterkt opp i morgentimene for å avgi sin stemme.

— Dette valget er forskjellig fra de andre, fordi vi her gir beskjed til politikerne: Jeg valgte deg til makt, og jeg kan velge makten fra deg, sier Nkululeko Dube, som skal avgi sin stemme i løpet av helgens valg.

22 år ved makten

Lørdagens valg anses å være president Robert Mugabes tøffeste utfordring etter 22 år ved makten. Motstanderen Morgan Tsvangirai, leder for Bevegelsen for demokratisk endring (MDC) har seilt opp til å bli Mugabes største trussel.

Den 50-år gamle Tsvangirai, som er spesielt populær i de urbane strøkene, har gjennom tre år kjempet hardt mot Mugabe og har sikret seg internasjonal støtte fra Storbritannia, USA og EU. Han har stor støtte blant hvite zimbabwere, men avviser på det sterkeste at han skal være "de hvites løpegutt".

Overbevist om seier

Robert Mugabe selv forutsa seier da han lørdag avga sin stemme ved en barneskole i Harares arbeiderklasseforstad Highfield. På spørsmål om hvorvidt han vil akseptere valgresultatet, sa Mugabe:

— Jeg vil akseptere utfallet fordi jeg kommer til å vinne.

Den 78-år gamle geriljalederen lot ikke sjansen fra seg til å slenge en frisk kommentar til den tidligere kolonimakten Storbritannia og andre vestlige nasjoner:

— De vil ikke at Zimbabwes president skal være Zimbabwes president, sa han til reportere utenfor skolen.

(NTB)